КЗК наложи глоба на eMag от над 137 хил. лв.

КЗК смята, че eMag е действал нелоялно в кампания за привличане на клиенти чрез томбола

КЗК смята, че eMag е действал нелоялно в кампания за привличане на клиенти

Комисията за защита на конкуренцията наложи на „Данте Интернешънъл” СА имуществена санкция в размер на 137 887,44 лв. за нелоялно привличане на клиенти.

Санкцията по чл. 36, ал. 3 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) е във връзка с провеждането на рекламна кампания под надслов „Спечели екскурзия до Канарите”.

Производството е образувано по повод постъпили сигнал и жалба от потребители относно недобросъвестни действия от страна на „Данте Интернешънъл” СА при организиране и рекламиране на игра (томбола) на онлайн магазина еMag.

Организаторът обещава да даде на печелившия участник награда – екскурзия за двама до Канарите (остров Тенерифе). Участието в играта, проведена в периода 28 юли – 17 август 2014 г., е обвързано с покупка на минимална стойност от 100 лева от онлайн магазина eMag.

Комисията e установила, че стойността на наградата, която Данте обещава, надвишава значително цената на продавания продукт по приетите с решение от януари 2009 г. на КЗК критерии. Вследствие на подобно поведение се увреждат интересите на конкурентите, поради което тези способи за привличане на клиенти са недопустими и се санкционират по ЗЗК, уточниха от КЗК.

eMag, от своя страна, съобщи, че ще обжалва глобата, наложена от КЗК по повод един от двата потребителски сигнала за промоционалната кампания „Спечели екскурзия на Канарите”. Онлайн търговецът счита санкцията за необосновано висока, превишаваща извънредно печалбата и стойността на привлечения бизнес по време на кампанията.

Наградата, която eMag дава, надхвърля законово разрешената стойност с 400 лв., заради включеното в нея ДДС, уточниха още от онлайн магазина.

Коментари по темата: „КЗК наложи глоба на eMag от над 137 хил. лв.”

добавете коментар...

  1. Фиго

    И аз пазарувам от емаг,имат ниски цени и безплатна доставка!!!

  2. Йордан

    Аз пък съм си доволен от емаг. Пазарувал съм 2-3 пъти от там и нещата, които закупих, бяха с около 25-30% по евтини в сравнение с другите магазини.

    Да, факт е, че част от стоките са им скъпички. Затова когато купуваш нещо, винаги проверяваш в още 2-3 магазина и чак тогава решаваш откъде да си купиш съответната стока.

  3. Rado

    eMag са осъдени за ПОРЕДЕН ПЪТ ! Аз лично не искам да си купувам нищо от там.

  4. 1

    Егати глупостите

  5. oO0D

    Родна мафия.

  6. Гро

    КЗК в защита на родноя бизнес 😀

Коментар