Хюлет-Пакард България търси най-талантливите млади архитекти

Хюлет-Пакард България, в партньорство с Архитектурен Дигитален Дизайн и „Ателие Серафимов Архитекти”, стартират първия по рода си в България конкурс за студентски проект, направен с ArchiCAD. Конкурси от този тип са изключително популярни в Европа и Америка и с тяхна помощ се подпомагат и отличават талантливи студенти в областта на архитектурата, интериорния и промишления дизайн. Идеята на организаторите е конкурсът да се превърне в ежегодна традиция и в най-престижния форум за изява на най-талантливите млади специалисти в областта. 
“Подкрепата към бъдещите специалисти в областта на архитектурата е основен акцент в политиката на НР в световен аспект и компанията има дългогодишен опит в подобни проекти. Радваме се, че с помощта на нашите партньори, успяхме да развием и реализираме тази локална идея тук, в България и вярваме, че тя ще се превърне в една успешна традиция и ще подпомогне развитието на младите специалисти у нас”, сподели Огнян Данчев, директор направление “Персонални системи”, Хюлет-Пакард България.  
Анонсираният конкурс има за цел да открие най-добрия архитектурен студентски проект в България. В него може да участват студенти по архитектура, без ограничение за курса на обучение или типа проект, като качат своята кандидатура на www.archipriz.com/ до 16 юни 2008 г. Проектът трябва да бъде собствена разработка на участника, създадена на ArchiCAD® и се приема всеки вид архитектурна компютърна визуализация. Участниците представят един проектен файл и до 4 графични файла с визуализации на проекта по техен избор.
Жури и съдия на представянето в конкурса ще са четирима от най-изявените български архитекти – доц. д-р арх. Асен Писарски – ръководител катедра “Промишлени и аграрни сгради” в УАСГ; доц. д-р арх.Иван Данов – заместник декан по научно-изследователската и международна дейност УАСГ; арх. Танко Серафимов и арх. Радомир Серафимов. Победителите ще се определят на база на събрани точки, съгласно критериите на оценяване: архитектурно-художествени качества, планово-функционално решение, файлова организация и ефективност при използване на ArchiCAD и презентация. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 26 юни 2008 г.
Изявеното жури ще отличи трима участници, съответно на първо, второ и трето място. Печелившите ще получат продукти с марка НР, които ще им помогнат да развиват потенциала си в областта и да повишат постиженията си:
§                     Първа награда
Участникът, събрал най-много точки в конкурса, ще получи HP Compaq 8710w Mobile Workstation – 17-инчова мобилна работна станция, която комбинира възможностите за визуализация на графичен контролер от следващо поколение NVIDIA Quadro FX 1600M и 512 MB видео памет с мощността на Intel® Core™ 2 Duo процесор, 120 GB 7200 rpm SATA хард диск и оперативна памет 2 GB RAM 667 MHz DDR2 SDRAM. HP Compaq 8710w е най-мощната мобилна работна станция, която се предлага на пазара и е найдобрият избор за специалисти в областта на архитектурата, предоставяйки висока производителност, съчетана с гъвкавостта на мобилното устройство. 
§                     Втора награда
Класираният на второ място ще получи HP Compaq 6820s Notebook PC – 17-инчов преносим компютър с Intel® Core™ 2 Duo процесор, 160 GB 5400 rpm SATA хард диск и оперативна памет 1 GB RAM 667 MHz DDR2 SDRAM. HP Compaq 6820s предлага висока производителност и скорост при обработката на данни при стартирани множество приложения, както и по-дълъг живот на батерията, за да могат потребителите да се възползват от мобилността на устройството по-дълго и пълноценно.  
§                     Трета награда
Третата награда е HP iPAQ 614c Business Navigator – най-новият джобен компютър от HP с четирибандов GSM модул на Qualcomm с GSM/GPRS/EDGE. HP iPAQ 614 работи с Windows Mobile 6, което отрежда на този телефон място сред най-добрите смартфони. HP iPAQ 614 предлага също EDGE, HSDPA и WiFi с възможност за достигане скорост на трансфер до 3.6 Mbps, Bluetooth 2.0 и вградена GPS навигация. Всичко това се захранва от Marvell PXA270 (Bulverde) CPU 520MHz, 128 MB RAM и 256 MB ROM.

Коментар