Как да възстановим данни от твърдия диск

На всички ни се случва да правим грешки. Дали ще изтриете файл по невнимание или умишлено, има шанс да го възстановите. Основното правило при възстановяване на изтрити данни е да се действа колкото може по-бързо, защото ако бъде записана информация върху изтрити файлове, то тогава възстановяването ще бъде невъзможно. Друга особеност при възстановяването е, че трябва да разполагате с два диска или пък дискът да е разделен поне на два дяла – никога не трябва да възстановявате файловете в същия дял, където се намира оригиналният файл.
От Microsoft са предвидили инструмент, който ще ви помогне в случаите, когато по невнимание сте изтрили някой файл. Най-вероятно вече сте се досетили за какво говоря – да, става въпрос за известното Кошче (Recycle Bin). Когато изтривате някой файл, той отива в кошчето, където с едно натискане можете да го възстановите, тъй като всъщност файлът не е изтрит. Така с помощта на този инструмент лесно ще върнете документа на мястото му. Максималният капацитет на кошчето може да бъде променян при желание. По подразбиране се използват десет процента от дяла. За да промените размера, само трябва да натиснете десен бутон на мишката върху кошчето и да изберете Свойства (Properties), след което с помощта на плъзгача да определите желания от вас максимален размер. Ако дадете максимална стойност, това означава че независимо колко е голям файлът, той ще отиде в кошчето.
И така, какво правим, ако файловете са изтрити? За да ги възстановите, ще ви е необходим специален софтуер. Програмите за подобни задачи са много. Една от тях е R-Studio, с която лесно ще можете да възстановите изтритите файлове. Програмата се справя много добре, но за съжаление не е безплатна.
Ако случайно сте изтрили даден файл, не правете абсолютно нищо по твърдия диск – всяка операция върху диска или съответния дял може да доведе до перманентна загуба на информацията. Не трябва да създавате или да копирате информация, нито пък да стартирате програмата за дефрагментиране на твърдия диск. Инсталирайте програмата R-Studio  (но не в същия дял) или някоя друга и се опитайте да възстановите файловете. За съжаление, пробната версия на продукта позволява да се възстановяват файлове с големина до 64 KВ, което означава, че ще трябва да закупите софтуера, ако искате да възстановите файл с по-голям обем. Пробна версия на програмата може да изтеглите от тук.   
Какво да правите, ако имате само един твърд диск и на него е създаден само един дял? В този случай ви остава да изключите компютъра, да извадите диска, след което да го свържете към друг компютър в режим slave. Предварително инсталирайте на втория компютър програмата за възстановяване.
С помощта на R-Studio ще можете да възстановявате данни и от преформатирани или изтрити дялове. Поддържат се и такива с конвертирана файлова система, благодарение на използваната от продукта технология IntelligentScan. Можете да възстановявате файлове от множество дялове – FAT12/16/32, NTFS, Ext2FS/Ext3FS (LINUX файлова система) и UFS1/UFS2 (FreeBSD/OpenBSD/NetBSD файлова система).
След като инсталирате програмата, я стартирайте. В лявата част ще видите твърдите дискове и дяловете в дървовидна структура. Освен директно с диска, можете да направите image и след това да възстановите от там файловете.
Първо сканирайте желания диск, за да бъдат открити всички файлове. Натискате scan и трябва да изчакате известно време в зависимост от големината и заетото пространство на диска. След като приключи сканирането, ще можете да разгледате съдържанието на диска и съответно да изберете кои файлове да бъдат възстановени (маркирате файловете и папките и натискате Възстанови маркираните /Recover Marked.
Разглежданият случай обхваща само възможността за възстановяване на файлове, когато операционната система работи нормално и съответно на компютъра има монтирани два или повече диска или има създадени минимум два дяла. Ако по някаква причина операционната система не може да бъде стартирана, тогава ще трябва да използвате програмата R-Studio Emergency, която може да изтеглите от посочения по-горе адрес. С нея може да създадете стартиращ се диск или дискета, след което да ги заредите и да възстановите файловете.
Когато се опитвате да възстановявате файлове, без значение с коя точно програма, важно е да запомните, че никога не трябва да възстановявате файловете в същия дял, в който е изтрият файл. 

Коментари по темата: „Как да възстановим данни от твърдия диск”

добавете коментар...

  1. kiki

    а ако е била изтрита преди две години даже почти 4 години можели да се въстанови

  2. илиян

    няма значение дали е реклама или не,важното е,че статията е полезна.който смята,че е реклама да не я чете

  3. Емил Христов

    За автора на статията: Уважаеми господин Далев, мисля че е добре в края на такава статия да се спомене възможността за професионална услуга в специализирана фирма за възстановяване на данни – т.е. когато готов софтуер от вида на R-Studio не дава резултат. Не искам да излезе така, че правя реклама на конкретна фирма, просто е добре за масовия потребител да знае, че съществува и така възможност.

  4. Радослав

    Не е реклама на спомената програма. Както в началото споменавам броят на програмите с подобна функционалност е голям. Избрал съм точно тази, тъй като смятам, че е лесна за работа.

  5. tap4o

    tova reklama na R-Studio li e???Ima vse pak DOSTA podobni besplatni programi!

  6. miro

    има и друг начин 🙂 прехвърляте отговорността на някоя фирма и готово.

Коментар