Всеки е губещ в белгийска видео игра за Украйна

Целта на проекта Battle for Donetsk е да покаже, че докато някои говорят за студена война, други са участници в реална война, с жертви и разрушения

Целта на проекта Battle for Donetsk е да покаже, че докато някои говорят за студена война, други са участници в реална война, с жертви и разрушения

Бойните действия в Източна Украйна вдъхновиха белгийски разработчик на игри. Екипът на LuGus Studios създаде „Battle for Donetsk” (Битката за Донецк) – игра, която може да се изпълнява директно в браузъра след инсталиране на плъгин Unity Web Player или да се свали като приложение от Google Play за Android устройства.

В началото играта дава възможност на геймъра да избере за кого да се сражава – за Киев или ДНР. Но независимо на чия страна е, играчът ще загуби – такъв е замисълът на разработчика.

„Битката за Донецк” е своеобразно антивоенно послание с „отрезвяващ” тон, което дава повод за размисъл за ситуацията като цяло и в частност – за съдбата на жителите на Донбас. След завършване на всяко виртуално сражение на екрана се показва информация за броя на загиналите мирни граждани.

LuGus Studios не принуждава геймърите да приемат една или друга политическа позиция и не одобрява насилието, се подчертава в описанието на играта. Разработчиците определят жанра на „Битката за Донецк” като „злободневна игра”.

Графиката на играта е опростена, двумерна, а сюжетът не се отличава с особен замисъл. Целта на проекта е да покаже, че докато някои говорят за студена война, други са участници в реална война, с жертви и разрушения.

Коментар