Хелиеви HDD работят безотказно 2,5 млн. часа

Твърдите дискове по технология HelioSeal са предназначени за използване в центрове за данни

Твърдите дискове по технология HelioSeal са предназначени за използване в центрове за данни

Твърди дискове с хелий достигат нов праг на надеждност от 2,5 милиона часа средно време между откази (MTBF), съобщи производителят HGST, подразделение на Western Digital.

Устройствата са изпълнени по фирмената технология HelioSeal, при която херметичната зона се запълва с хелий – този газ има седем пъти по-малка плътност, в сравнение с въздуха.

HelioSeal намалява турболентността от въртенето на магнитните плочи, консумацията на енергия и температурата вътре в диска. В допълнение, увеличават се броят на плочите и плътността на данните при запазване на 3,5-инчов формат.

Твърдите дискове по технология HelioSeal са предназначени за използване в центрове за данни. В момента HGST доставя модели Ultrastar He6 и Ultrastar He8 с капацитет съответно 6 и 8 терабайта (TB) и подготвя за пазара устройство с обем 10TB.

Коментари по темата: „Хелиеви HDD работят безотказно 2,5 млн. часа”

добавете коментар...

  1. Helium

    Хелият се произвежда от природен газ.

  2. Anonymous

    Хелият не се произвежда, натрупвал се е милиарди години и ще свърши до 20 г. След това – няма!

  3. Иван

    Е как защо, като ти изкарва 2.5 млн часа няма да го сменяш, ще паднат много продажбите, този проблем го има във всичката техника. Те за това са само за сървъри тези модели.

  4. питащ

    “защото хард дисковете не са били херметични”

    Аре бе.

  5. Аноним Анонимов

    Не е направено досега защото хард дисковете не са били херметични (просто са много чуствителни към прах 🙂 ) което от една страна малко ги усложнява и прави по уязвими – разхерметизиране и изпускане на хелия от друга колкото повече терабайти толкова повече терабайти 🙂

  6. Име

    Добавянето на хелий вместо въздух не е нито скъпо нито е някаква особена иновативност. Въпросът е защо не е направено досега……..

Коментар