Дрешки с вграден GPS се грижат за деца-аутисти

Родителите на деца с аутизъм трябва да внимават за много неща, които се случват. Една от най-плашещите тенденции е склонността на някои деца с аутизъм да тръгват в неизвестна посока и да се скитат – това може да бъде опасно и дори животозастрашаващо за тях.

Ето, че една млада фирма е разработила интересен отговор на този проблем. Той се състои във вграждане на малко GPS-устройство за проследяване в детските облекла, които могат да помогнат на родителите на деца с аутизъм да следят рожбите си.

Устройството за мониторинг е толкова малко и леко, че нито детето, което го носи, може да го усети, нито неговите другарчета. Ала спокойствието, което то носи на родителите, е огромно.

Дрешките са с класически стилове и цветове. Повечето са двулицеви, така че децата могат да ги носят по различни начини. GPS устройствата са малки и пришити в дискретни джобчета, съобщи ecouterre.com.

Идеята идва от бившия кореспондент на CNN Лорън Тиъри, чиито син тийнейджър Лиъм има аутизъм. Тя започнала да прави подобни дрехи първо за своето дете. После установила, че може да помага и на други родители да следят децата си и да си спестят притесненията.

Възползвайки се от новите и по-малки GPS устройства, фирмата на Тиъри сега проектира класически дрехи, които имат въпросните малки джобчета за пришиване на устройството. Всеки джоб е проектиран да изглежда съвсем дискретно, така че никой да не забелязва устройството и дори носещото го дете да не почувства наличието на уреда за мониторинг.

Наред с това дрешките са изработени с мисъл за децата с аутизъм. Материите са супер меки и не драскат, така че да не притесняват децата със сензорна свръхчувствителност.

Двулицевите модели позволяват на децата да носят дрехите така, че никой да не се тревожи, че са „облечени наопаки”. Самите модели и десени са класически и издръжливи, за да не излизат от мода и да се носят дълго време.