Ева Паунова отстоя становище за авторското право в ЕП

Авторското право е един от елементите за завършване на единния цифров пазар, който може да събуди икономиката на Европа, заяви по този повод Паунова

Авторското право е един от елементите за завършване на единния цифров пазар, който може да събуди икономиката на Европа, заяви Ева Паунова

Комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите на Европейския парламент прие вчера становище на евродепутата Ева Паунова от ГЕРБ/ЕНП, което засяга хармонизирането на аспекти от авторското право и сродните му права в информационното общество.

Паунова беше докладчик в сянка на ЕНП по доклада за Прилагане на Директива 2001/29/EО на Европейския парламент и на Съвета на Комисията по правни въпроси. Предложенията на българския евродепутат, приети във финалния текст, целят постигането на по-ефективни мерки за борба с нарушенията на авторското право.

Друг приоритет е да се гарантират подходящи възнаграждения за авторите на онлайн съдържание. С това ще се насърчава и популяризира и културното многообразие на Европа, което е в основата на европейската идентичност.

Авторското право е един от елементите за завършване на единния цифров пазар, който може да събуди икономиката на Европа, заяви по този повод Паунова. Без по-съвременни правила за авторското право, които да гарантират интелектуалната собственост, но и да създават равни условия за всички ползватели и потребители в ЕС, няма как да имаме тази онлайн зона за свободен бизнес, допълни тя.

Очаква се заместник-председателят на ЕК и комисар за единния дигитален пазар Андруш Ансип да направи законодателно предложение на ЕК за авторските права в информационното общество през май 2015 г., съобщиха от офиса на българския евродепутат.

Коментари по темата: „Ева Паунова отстоя становище за авторското право в ЕП”

добавете коментар...

  1. miamar

    Нищо в това, което е казала, не е ново. Това е дъвкана дъвка от години насам. Инструмент има, съдебни решения също. Мирише на PR на иначе симпатичната дама. За съжаление за експертите в областта на АП този PR само разкрива нейната несъстоятелност.

  2. Фофу

    Ох милите другарчета – хронични крадци. Голямо им мракобесието. Сега не могат да крадат на воля като едно време. Няма го вече индустриалният шпионаж на който се дължеше голямата им техническа революция. Сега трябва да се съобразяват с хора, със закони, мъка.

  3. Anonymous

    Сегашното състояние на авторското право може да се окачестви само като средновековно мракобесие, но на някои неолиберали явно това се струва недостатъчно.

Коментар