Лъскавата електроника има и мръсно токсично лице

Ако сте виждали хвостохранилище и ви изглежда ужасно, какво ще кажете за това токсично езеро в Китай…

Ако сте виждали хвостохранилище и ви изглежда ужасно, какво ще кажете за това токсично езеро в Китай…

Огромно токсично езеро в Китай слага „в малкия си джоб” всички хвостохранилища по света. Комплексът за добив на стомана и редкоземни елементи Баоганг е заобиколен от огромен язовир от токсична утайка. Изглежда като сцена на пълно унищожение на околната среда от някой филм, мрачен и отчайващ сюжет за края на света. Но е съвсем реално и е плод на човешката дейност, пише GreenTech.bg.

Комплексът за добив на стомана и редкоземни елементи Баоганг е един от основните доставчици на редки земни минерали, които се използват за направата на всякакви електронни устройства, вкл. смартфони, телевизори с плоски екрани, а също и ротори за ветроенергийни турбини и електрически двигатели за автомобили. Добиването на тези минерали от почвата в такива количества е довело до мащабно изчерпване на ресурсите в района. Гледката около комплекса пък е достатъчна, за да поставим под въпрос разумността на цялото човечество.

„От тук, където стоя, комплексът за добив на стомана и редкоземни елементи Баоганг с неговия размер на цял град обгръща хоризонта, а безкрайни му охладителни кули и комини достигат до сивото, безжизнено небе”, разказва от първа ръка Тим Моан, кореспондент на Би Би Си. „Между него и мен, простиращ се в далечината, лежи язовир, изпълнен с черна, полутечна, токсична утайка. Десетки тръби, подредени на брега, изливат порой от гъсти, черни химически отпадъци от рафинериите, които обграждат езерото. Миризмата на сяра и ревът на тръбите разтърсва сетивата ми. Чувствам се сякаш това е Адът на земята”.

Моан посетил Баоганг заедно с група архитекти и дизайнери, известни като „Дивизията на незнайните полета”. Тяхната цел била да проследят потребителските стоки, достъпни по американските рафтове, за произхода им обратно чак до мястото на производство в Китай. Страната е източник на над 95% от общото предлагане на редкоземни елементи в света, а мините Баян Обо край Баоту имат 70% дял.

Токсичното езеро в Баоту в крайна сметка е голямо хвостохранилище, създадено чрез издигане на диги по местната река и запълване на това, което някога са били плодородни земеделски земи. За тях Моан казва, че са преобърнали представите му тотално.

„След като видях с очите си отражението на добива на редкоземни елементи, вече е невъзможно да гледам на джаджите, които използвам всеки ден, по същия начин”, пише той. „Докато гледах как Apple обявява своя смарт-часовник наскоро, една мисъл ми мина през ума: някога правехме часовници с минерали, добити от Земята, и третирахме тези устройства като ценни вещи; сега използваме още по-редки минерали, но искаме да изхвърляме тези устройства ежегодно”.

„Технологичните компании непрекъснато ни призовават да купуваме нови и нови устройства. Но аз не мога да забравя, че всичко започва от подобно място като Баоту с ужасното черно токсично езеро, което се простира до хоризонта”, казва Моан.

Коментари по темата: „Лъскавата електроника има и мръсно токсично лице”

добавете коментар...

  1. dedmin

    Постоянен растеж?! Още ли вярвате на тази “мантра”? Безмислените джаджи, мнимите “ъпдейти” и “ъпгрейди” не са растеж и развитие, а чисто прахосничество и глупост! Техниката става все по-калпава и чуплива съвсем преднамерено – чупи – купи – чупи – купи…! Невъзможно е да кажеш дали “новата” опция НАИСТИНА ти върши работа или просто си губиш времето с поредната играчка!

  2. Фофу

    Креймиковското да не мислите, че е било по-различно или знаете ли защо хората около Креймиковци не си садяха зеле. Защото го беряха черно

  3. Фофу

    Не съм тръгнал да защитавам китайците, само да кажа, че хвостохранилищата са точно за това. И всички такива по света са подобни и дори и да има малка разлика в цвета на гадорията дето тече или нейната наситеност то е от богатството на минералите които конкретната руда съдържа.

  4. Бај танас на кђшето

    1. Само като го гледах ми zамiриса на сqра.
    2. видqх как Апокалопсиса ћсте ѕапочне оттук
    3. Zaмислqm се дали циганите са по’малко ѕло от китајците.
    4. и дали не са бздештето
    5. Avtoryt na statiqta e dostaty4no krasnore4iv, za koeto mu blagodarq.

  5. БАТКО

    Мдааааа клипът най-вероятно е сниман с техника, която е произведена с материали от същия завод.

  6. Йордан

    Наистина е доста гадно. Но в крайна сметка това е цената, която плащаме, за да имаме постоянен икономически растеж и за да имаме по 8-10 часа на ден работа 😉

Коментар