Предстои конкурс на НАСА в София и Бургас

NASA Space Apps Challenge е най-големия хакатон в света за разработване на иновативни технологични решения с отворен код

NASA Space Apps Challenge е най-големият хакатон в света за разработване на иновативни технологични решения с отворен код

Първи кръг от световния конкурс за иновативни решения, организиран от американската космическа агенция НАСА (NASA), ще се проведе на 11 и 12 април в София и Бургас. Очакват се над 150 участници, които ще „впрегнат” информационните технологии в развитие на своите оригинални идеи по предложените от НАСА предизвикателства.

„NASA International Space Apps Challenge e инициатива на световно ниво, която дава равни възможности на всички способни хора по света да демонстрират иновативни идеи и да получат шанс за развитие”, каза Евгений Кърпачев, управител на Перси – български системен интегратор, един от спонсорите на конкурса.

По неговите думи, българската ИТ индустрия все повече ще има нужда от качествени хора, които да работят с тази техника. „Ще сме изключително горди, ако българските отбори постигнат успех, защото това ще даде мотивация на способните хора да продължат да работят в България”, допълни Кърпачев.

NASA Space Apps Challenge е най-големият хакатон в света за разработване на иновативни технологични решения с отворен код. Надпреварата дава възможност на иновативно мислещи, талантливи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават и да допринесат за решаването на глобални проблеми.

България ще участва за трета поредна година в NASA International Space Apps Challenge 2015. Състезанието се организира за четвърти път в над 130 града от всички континенти по целия свят.

Инициативата на НАСА се явява модел за иновации. Чрез използване на съвременни технологии, хората по целия свят могат да експериментират и разработват решения, приложения и прототипи с отворен код. Най-голямата мотивация за повечето участници е възможността да имат принос в решаването на значими проблеми, засягащи живота на Земята и Космоса.

Състезанието у нас ще се проведе в рамките на 48 часа на 11 и 12 април в betahaus – София и в Бургаски Свободен Университет – Бургас. Инициативата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Коментар