ИТ сигурността добива вида на бизнес-анализите

„ИТ сигурността вече не е само техническа материя, тя трябва да е разбираема и за бизнес-ръководителя”, казва  Ливиу Аврам, инженер в Dell Software

„ИТ сигурността вече не е само техническа материя, тя трябва да е разбираема и за бизнес-ръководителя”, казва Ливиу Аврам, инженер в Dell Software

Съвременните заплахи за корпоративната информация са по-многобройни от всякога, разнообразни и добре прицелени. Значимостта на кибер-опасностите вече ги издига до вниманието на главните изпълнителни директори. За целта технологичните средства за информационна сигурност се преобразяват радикално и добиват вид на средствата за бизнес-анализи.

„Днешните системи за сигурност трупат огромни бази данни – логове, в които се записва всичко. Тези данни обаче са неразбираеми за човека. Те са „четими” само за специалиста по сигурността”, разказва Ливиу Аврам, инженер в Dell Software, софтуерното поделение на Dell, което има развоен офис в Румъния.

„Тенденцията е да се съчетават системите за сигурност с така наречените „големи данни”. Целта е да се въведе аналитичност и интелигентност в системите за сигурност”, обясни Аврам. „Само по този начин те могат да станат разбираеми за не-специалиста по сигурността – топ-мениджърите и главния изпълнителен директор”.

Подобен подход е пряк отговор на наблюдаваната през последната една година тенденция информационната сигурност да се превръща в отговорност на най-висшето ръководство в корпоративния свят. За целенасочени пробиви в ИТ системите на големи компании, при които биват компрометирани личните данни на милиони потребители, вината пада върху топ-ръководителите.

Имайки данните за инфорамционната сигурност във вида, в който четат бизнес-анализи, директорите могат да проследят всички детайли около всеки потенциален пробив. Накратко, „ИТ сигурността вече не е само техническа материя”, обобщава Аврам. „Тя трябва да е читаема и разбираема за обикновения човек, за бизнес-ръководителя. А ние сме длъжни да предоставим инструментите, чрез които огромният обем информация да стане понятен”, заключи той.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар