Ева Паунова: Еднакъв ДДС за дигитални и печатни издания

Еднаквите правила за ДДС за дигиталните и печатни издания ще насърчат предприемачеството в бранша, смята Ева Паунова

Еднаквите правила за ДДС за дигиталните и печатни издания ще насърчат предприемачеството в бранша, смята Ева Паунова

Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) предложи да бъдат уеднаквени правилата за ДДС за дигиталните и печатни издания, като важна стъпка към изпълнението на ангажимента на ЕС за завършване на единния цифров пазар.

„Това ще създаде нужната благоприятна среда за предприемаческия начин на мислене и ще даде тласък не само на икономиката, но и на културното многообразие, на цялата европейска съкровищница и на новото образование”, каза Паунова по време на дебат в пленарна зала със заместник председателя на ЕК и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип.

Тема на разговорите вчера в Страсбург бяха правилата за ДДС, както и за ДДС със съкратено обслужване на едно гише за дигитални услуги, книги и документи в ЕС. Според Ева Паунова, разрешаването на този проблем е предпоставка за по-ниски ставки за ДДС както за дигиталните, така и за печатните книги и издания в страни като България.

Към момента дигиталните издания се облагат със значително по-високи ставки от печатните, защото се класифицират като дигитални услуги. Това представлява сериозна спънка за малките и средни фирми, както и за стартиращите предприемачи в бранша.

Коментар