3D печат интегрира живи организми

Първото в света носимо устройство с интегрирани живи организми и фотосинтеза дебютира на TED2015 във Ванкувър. Mushtari е съвместна разработка на компанията за 3D печат Stratasys и дизайнера Нери Оксман.

Благодарение на технологиите за триизмерен печат, в носимото устройство са интегрирани различни материали, както и живи организми с функция на фотосинтеза. Вътре в Mushtari е изградена сложна мрежа от кухи канали, в които се настаняват микроорганизмите.

Носимото устройство е проектирано всъщност по модела на човешкия храносмилателен тракт. Цианобактерии и E. Coli светят в тъмното с ярки цветове и са способни да произвеждат захар и биогорива от слънчевата светлина.

В близко бъдеще подобни носими изделия ще допълнят възможностите за сканиране на кожата, възстановяване на увредени тъкани и поддръжка на човешкото тяло, вярва Нери Оксман.

Устройството позволява избор на участъците, в които да се извършва фотосинтеза. Каналите с различна оптична плътност на стените подобряват функционирането на микроорганизмите. Общата им дължина достига 58 м, а диаметърът на каналите варира от 1 мм до 2,5 см.

Коментар