Хронология: Европа премахва ДДС за соларните системи

С премахване на ДДС върху соларните системи, Европа насърчава енергийния преход
(снимка: CC0 Public Domain)

В рамките на около година над дузина европейски страни намалиха или тотално премахнаха ДДС за соларните фотоволтаични инсталации. Ходовете на правителствата отразяват стремежа към насърчаване на енергийния преход. В немалко случаи мярката е придружена от облекчения за други „зелени” технологии като термални слънчеви колектори, термопомпи и др.

Хърватия като че ли бе страната, която „повлече крак” в намаляването на ДДС за соларни панели. През август 2022 правителството на Андрей Пленкович обяви нулев данък за инвестициите в соларни панели с надежда за „дългосрочен енергиен преход. Преди това ДДС беше 25%.

Последователите на Хърватия

Черна гора последва примера веднага. Страната тотално загърби ДДС за соларните панели, „за да облекчи напрежението от енергийната криза”. Мярката бе насочена както към домакинствата с желание да инсталират соларни покриви, така и към бизнесите, които изграждат по-мащабни инсталации.

При анонса на мярката от страна на финансовия министър Александър Дамянович бе направена референция към съседна Хърватия, първа в региона намалила ДДС за фотоволтаиката. Преди това ДДС в Черна гора бе 21%.

Едновременно с това местното електроенергийно дружество Elektroprivreda Crne Gore обяви програмите Solari 3000+ за домакинства и Solari 500+ за частни компании, които искат да ускорят инсталирането на соларни панели на покривите си.

През септември и Нидерландия реши да наложи нулев ДДС за фотоволтаиците от началото на новата година. Това стана част от бюджета на страната. По-рано налогът беше 21%.

Декември донесе добри новини за Германия във вид на две мерки за насърчаване на покривните соларни системи. Освен 0% ДДС за фотоволтаици до 30 kW, страната въведе и данъчни облекчения за „операторите на малки фотоволтаични системи”. Нулевата ставка се отнася още и за системите за съхранение на ВЕИ електроенергия в жилищни сгради, сгради на централната и местните власти и сгради с обществено предназначение.

По същото време и Албания обяви нулев ДДС за „оборудване за производство на зелена енергия”. Мярката бе описана като опит да помогне за справяне с енергийната криза. Освен соларните модули, нулевата ставка за ДДС обхваща и ветроенергийните продукти.

Трендът продължава

В началото на февруари Австрия обяви предложението си за тотално сваляне на ДДС за фотоволтаици, което дойде от енергийни министър на страната Леоноре Гевезлер. Инициативата бе посрещната радушно от соларната асоциация PV Austria, която спеши правителството да въведе предложението колкото се може по-скоро. Според ръководителя на асоциацията Херберт Пайерл, ДДС намалението за соларни панели е „много закъсняло”. Други страни като Германия вече са приложили тази мярка и тя е посрещната позитивно, посочи Пайерл.

Преди броени дни, в началото на април, Ирландия също обяви ДДС за домашните фотоволтаици в размер на 0%. Еко-министърът на страната Еамон Райън съобщи новината в своя профил в Twitter и предизвика канонада от възторжени коментари. Всъщност там мярката се обсъжда още от октомври, когато бяха предложени ревизии в регулациите за градско планиране, които да позволят на собствениците на жилища да инсталират соларни панели на покривите си без нужда от разрешителни. Освен това, според новите мерки, собствениците ще могат да използват 100% от площта на покривите си за PV системи, а не само 50%, както се предвиждаше по-рано.

Значително намаляване на ДДС

Успоредно с това има и страни от Европа, които не занулиха ДДС за фотоволтаиците, но го намалиха значително до крайно ниски нива. Белгия намали ДДС за соларните панели на 6% още през март 2022 г. Редуцирането се отнася и за термопомпи, внедрени в сгради, издигнати в рамките на последните 10 години.

Началото на 2023 г. донесе вестта, че и Румъния облекчава соларните инсталации: страната свали налога на 5% от 19%. „Законът не предвижда каквито и да е ограничения за размера на инсталацията в цел всички да се възползват от намалението”, каза Михаела Ньергес, партньор в Nyerges & Partners.

Мярката е приложима само за PV панели за домашни инсталции и обществени сгради на централната или местната власт. Търговските компании са изключени от данъчните намаления. Намалението на ДДС обхваща още термални соларни панели, инсталационни набори и нискоемисионни термопомпи.

Заедно с това Румъния има схема за насърчаване на внедряването на домашни/покривни фотоволтаици чрез програма „Зелен дом”.

Европейските регулации

За страните от ЕС това стана възможно благодарение на общоевроейска регулация, одобрена от Съвета на Европа още в края на 2021 г., когато се реши, че ДДС за някои стоки може да се намали „в унисон с приоритетите на ЕС” в частта справяне с климатичната криза.

Особено внимание в тази светлина са малките инсталации по покривите на домове и малки фирми, които имат желание да станат т.нар. „прозюмери”, т.е. лица, които хем произвеждат, хем потребяват електроенергия.

Коментар