Крипто-милиардерите обедняха петкратно за една година

Криптовалутните милиардери загубиха 110 милиарда долара през последната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Изминалата година беше предизвикателна за милиардерите в криптовалута и крипто-индустрията като цяло. Обвиненията в измами, правителствените дела, колапсът на основните платформи и спадът в стойността на цифровите активи осакатиха една крехка индустрия.

Криптовалутните милиардери са загубили общо 110 милиарда долара през последната година. Прословутият списък на милиардерите, изготвян от Forbes, включва 19 криптовалутни милиардери към март 2022 г., чието общо състояние е оценено на $140 млрд. Година по-късно, през март 2023 г., богатството им е само $30 млрд. В същото време 10 от 19-те имена вече не са милиардери.

Най-големият крах за изминалата година претърпя Сам Банкман-Фрид. Преди година неговата борса за криптовалута FTX завърши нов кръг от набиране на средства в размер на $400 милиона, в резултат на което прогнозната ѝ стойност се увеличи до $32 милиарда. Успехът на платформата позволи на нейния собственик да получи $24 милиарда чиста печалба, което го направи един от 50-те най-богати хора в света, според Forbes.

По-късно борсата FTX фалира, а самият Банкман-Фрид загуби почти цялото си състояние (според Forbes състоянието му сега е 10 милиона долара). Освен това тече разследване на обстоятелствата на срива на FTX, в резултат на което неговият основател и други лидери на платформата могат да отидат в затвора.

Според CoinMarketCap, през 12-те месеца от март миналата година криптовалутите колективно са загубили около 700 милиарда долара пазарна стойност, която в крайна сметка падна до 1 трилион долара. В допълнение към това стойността на стартиращите компании за криптовалута намаля драстично – процес, който бе подпомогнат от нарастващите лихвени проценти и оттеглянето на инвеститори от технологичния сектор.

Поредица от шумни скандали, от колапса на хедж фонда Three Arrows Capital миналото лято до фалита на борсата FTX през ноември, доведе до мащабни репресии от страна на регулаторите, водени от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ.

Най-богатият човек в индустрията на криптовалутите продължава да бъде основателят и главен изпълнителен директор на криптоборсата Binance – Чанпен Джао. Към март тази година той имаше около 10,5 милиарда долара, което е 6 пъти по-малко от миналогодишните 65 милиарда долара.

Миналия месец американският регулатор обвини Джао и Binance в умишлено заобикаляне на механизмите за правоприлагане на страната. В същото време Министерството на правосъдието на САЩ, заедно със Службата за вътрешни приходи, обмисля повдигане на обвинения срещу Джао и Binance за пране на пари и укриване на данъци. Освен това Комисията по ценни книжа и борси на САЩ провежда собствено разследване на Binance.

Брайън Армстронг, съосновател и главен изпълнителен директор на американската криптоборса Coinbase, притежава $2,2 милиарда тази година, спрямо $6,6 милиарда година по-рано. Това се дължи на значителен спад в цената на акциите на компанията.

През януари Coinbase плати глоба от 50 милиона долара на щата Ню Йорк за уреждане на дело за пране на пари в платформата. Известно е също, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ се готви да заведе друго дело срещу Coinbase въз основа на резултатите от собственото си разследване на дейността на борсата.

Затягането на регулациите и трудната ситуация в индустрията засегнаха много други криптовалутни милиардери. Това се отразява в значителен спад на тяхното богатство от година на година.

Коментар