L’Oreal тества козметика на кожа от 3D принтер

Вместо върху животни, козметичната индустрия ще тества новите си продукти върху човешка кожа (снимка: BBC)

Вместо върху животни, козметичната индустрия ще тества новите си продукти върху човешка кожа (снимка: BBC)

Френският козметичен гигант L’Oreal ще тества своите продукти върху отпечатана на 3D принтер човешка кожа. За целта компанията е сключила договор за партньорство с изследователите от Organovo.

Името на Organovo нашумя в края на 2013 г., когато компанията отпечата на 3D принтер тъкан, от която се състои човешкият черен дроб. Сега изследователите насочват своите разработки и към козметичната индустрия.

В момента L’Oreal събира образци на тъкани от пациенти на пластичната хирургия, които доброволно са се съгласили да дадат кожа за научни цели, предаде BBC.

Компанията планира да произведе над 100 хиляди образци на кожи с площ 0,5 кв.см, от които да създаде 9 вида кожи от различни възрасти и националности.

Кожата се печата лесно, тъй като има слоеста структура, коментира Алан Фокнър Джонс от университета Heriot Watt. По неговите думи, на козметичните компании вече няма да се налага да тестват своите продукти на животни, тъй като сега могат да видят как реагира на тях човешката кожа.

Новата технология обаче би била много по-полезна в медицината, в частност за възстановяване на кожата на пациенти, пострадали от изгаряния, отбелязват лекари от дерматологичната клиника Harley Street.

Коментар