Български проект победи в състезание на НАСА

Valkyrie е иновативен продукт - умна ръкавица, създадена да промени начина, по който хората общуват със заобикалящата среда

Valkyrie е иновативен продукт – умна ръкавица, създадена да промени начина, по който хората общуват със заобикалящата среда

Проектът Valkyrie на български отбор е победител в категорията „Най-добро използване на хардуер” на състезанието NASA Space Apps Challenge – 2015, в което участваха 949 проекта от цял свят, разработени за 48 часа.

Сред най-добрите пет проекта в света също така е Concept Rain-of-fire на екип от София, който се състезаваше в категорията „Най-добра мисия”. Robo-Fabric от Бургас пък бе избран сред 15-те най-добри в света в категория „Изборът на публиката”.

Valkyrie е иновативен продукт – умна ръкавица, създадена да промени начина, по който хората общуват със заобикалящата среда. Тя може да се ползва за домашна автоматизация чрез жестове и глас, както и за контрол на устройства като роботи жестове и глас. Valkyrie работи в тандем с мобилно устройство.

Българският екип, разработил Valkyrie, се състои от Мартин Куванджиев, Петър Лазаров, Борислав Филипов, Филип Янков, Евгени Събев, Кристина Илиева, Теодора Малашевска, Мирослав Добрев, Константин Жлебинков, Георги Велев и Виолета Кънева.

Страната ни участва за трета поредна година в състезанието и бе представена от 108 участници от София и Бургас с 31 проекта. След първия кръг НАСА определи най-добрите 30 проекта, от които 3 български.

Екипите на най-добрите проекти ще присъстват на 2  септември на изстрелването на Falcon 9 SpaceX Crew от Кейп Канаверал, Флорида, който ще достави жизненоважни запаси на международната космическа станция.

Международното състезание NASA Space Apps Challenge е насочено към разработване на технологични решения с отворен код за подобряването на живота на Земята и Космоса. Участници са разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти.

България се включва в Space Apps Challenge за първи път през 2013 г., когато постиженията на нашите екипи са впечатляващи. Регистрирани са 142 участници, а проектите са 24. На световните финали през същата година българското решение ChicksBook е класирано сред глобалните шест финалисти, а проектът GhOST е сред най-добрите шест финалисти в категорията „Best Mission Concept”.

През 2014 г. на глобалните финали българският проект Leaf Zone е класиран от НАСА сред най-добрите пет проекта в света в категорията „Best Use of Data”.

Коментари по темата: „Български проект победи в състезание на НАСА”

добавете коментар...

  1. UX

    хубаво, честито!
    Но такива неща като твърдения “разработени за 48 часа” са откровенни лъжи.

Коментар