MoveBG: Образованието се нуждае от промяна

Образованието има нужда от всичко, на което са способни и учителите, и родителите, и обществото като цяло

Образованието има нужда от всичко, на което са способни и учителите, и родителите, и обществото като цяло

40% от участниците в образователната ни система са функционално неграмотни. Всеки пети младеж в България между 15 и 24 години нито работи, нито учи, нито е в процес на квалификация.

Системата се нуждае от промяна, е посланието във видео клип на MoveBG по повод 24 май – деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Момиченце, което тази година за първи път ще прекрачи училищния праг, пита учители, интелектуалци и общественици: „Ти какво си готов да дадеш на образованието?”.

„Образованието е нещо много лично и няма как да е стандартизирано еднакво за всички”, казва Катя Петрова от Серендипити. „Аз много работя тази идея да стигне до колкото се може повече хора и да осъзнаем, че образованието и ученето не са седене на чинче и писане на тестове”.

Явор Гърдев, режисьор и сценарист, споделя: „Мога да взимам хора в моите театрални и кинопроекти, които все още се обучават в училище или в университета. Ще им давам такава работа, която те биха могли да извършат, но която е трудна за тях. Ако се справят, ще им давам все повече и повече работа и ще ги повишавам, ако не се справят – ще ги уволнявам”.

„Отдаденост, любов, желание – образованието има нужда от всичко на което сме способни и от това да бъдем честни, с висока ценностна система”, казва Даниела Севериноа, директор ЧСОУ „Св. Георги”.

Според основателя на гражданската платформа за дебати и общо действие MovеBG – Саша Безуханова, най-важно е децата да растат свободни и да могат да творят. „Готова съм да дам целия си опит и идеи за това децата да растат като свободни и щастливи хора, да могат да творят и създават в интернет света, в който живеем”, казва тя.

Коментар