Секретните въпроси са лош начин за защита

Защитата на достъпа до акаунти със секретни акаунти е крайно ненадеждна, показва изследване на Google

Защитата на достъпа до акаунти със секретни въпроси е ненадеждна, сочи изследване на Google

Изследване на Google стига до извода, че използването на секретни въпроси е много лош начин за защита на достъпа до акаунти. Този подход обикновено се използва, когато потребителят забрави паролата си.

Google e анализирал стотици милиони секретни въпроси и отговори, за да установи, че подобен начин за защита е крайно ненадежден. Така например, на въпроса „коя е любимата ви храна”, атакуващите имат шанс от 19,7% да познаят отговора от първия път, тъй като повечето англоговорящи посочват „пица”.

При въпрос „как се казва първият ви учител”, шансът за престъпниците да налучкат отговора от десетия път е 24% при говорещите арабски. Въпросът „второто име на вашия баща” пък дава шанс от 21% за познаване на отговора от 10-я път, ако потребителите са италианци.

При корейските потребители въпросът „в кой град сте роден” открива шанс от 39% за познаване от десетия път, а „любимо ястие” – дава шанс от 43%, също от десетия път. Изследването показва още, че около 40% от потребителите в САЩ не могат да си спомнят отговора на своя секретен въпрос.

Коментари по темата: „Секретните въпроси са лош начин за защита”

добавете коментар...

  1. Отегчен

    „как се казва първият ви учител”

    Не е задължително да отговорим “Другарката Иванова”

    “S#kembe@chorba_&_kilo@RakiA” – e малко по трудно за отгатване.

Коментар