Google се насочва към управлението на градовете

Ръководена от опитен мениджър като Дан Доктороф, Sidewalk Labs ще способства за подобряване на живота в градовете

Ръководена от опитен мениджър като Даниел Доктороф, Sidewalk Labs ще способства за подобряване на живота в градовете (снимка: wikipedia.com)

Google продължава експанзията си в области извън интернет търсенето и рекламата, където е безспорен лидер. Наскоро ИТ гигантът създаде нова компания, наречена Sidewalk Labs, която ще се посвети на технологиите за управление на развитието на градовете.

Плановете на Google са изключително сериозни. За шеф на Sidewalk Labs е назначен Даниел Доктороф, бивш заместник-кмет на Ню Йорк по икономическо развитие и мениджър на финансово-информационната агенция Блумбърг.

Ръководена от толкова опитен мениджър, компанията ще способства за подобряване на живота в градовете, като напредъкът ще се постига с разработка и приложение на нови технологии.

Предполага се, че Sidewalk Labs ще повлияе на много аспекти от градския живот, вкл. върху ефективността на транспортните системи и разхода на енергия. Освен това компанията ще помага на властите да повишат ефективността в управлението на градовете и да намалят разходите за живот в тях.

Очаквано, Sidewalk Labs ще започне своята дейност в мегаполиса Ню Йорк, чийто проблеми са познати отлично на бившия зам.-кмет на града – Дан Доктороф.

Главният изпълнителен директор на Google Лари Пейдж сравнява новата компания с друг мащабен проект на интернет гиганта – Google X, който представлява експериментално-изследователски център, както и с компанията за биотехнологии Google Calico, посветена на мисията за удължаване на човешкия живот.

Коментар