Социалните мрежи са голям риск за бизнеса

12% от компаниите вече са претърпели инфектиране със зловреден софтуер през Facebook и други подобни услуги, сочи проучване на Eset

12% от компаниите вече са претърпели инфектиране със зловреден софтуер през Facebook и други подобни услуги, сочи проучване на Eset

Кибер престъпници могат да получат достъп до корпоративни данни през социалните мрежи, твърди проучване на компанията за сигурност Eset. Подобна опасност съзират 80% от анкетираните експерти в областта на информационните технлогии.

Над една трета (36%) от ИТ специалистите смятат, че мрежите на техните компании могат да бъдат пробити през акаунтите на служители, които използват социални методи на работа. Често проблемите за сигурността при работа със социални мрежи в корпоративна среда се игнорират, сочи проучването.

12% от компаниите вече са претърпели инфектиране със зловреден софтуер през Facebook и други подобни услуги. 56% от анкетираните професионалисти в областта на ИТ признават, че приетите в компаниите правила за използване на социални мрежи не се използват.

Проучването установява, че една трета от анкетираните потребители оставят „лайкове” на страниците във Facebook, за да участват в томболи, но само 3% са печелили награда. При всеки четвърти анкетиран е налице пробит Facebook акаунт или опит за взлом.

Социалните мрежи често остават без внимание в корпоративната стратегия за сигурност, тъй като не се възприемат като заплаха. Това е грешен подход – хакерите постоянно търсят нови начини за достъп до данните на компаниите, а социалните мрежи представляват отворена врата, предупреждават от Eset.

Коментар