ЦЕРБ ремонтира най-големия ВЕЦ в Албания

ЦЕРБ участва в проекта като подизпълнител в ремонта на ВЕЦ Комани (снимка: Wikipedia)

ЦЕРБ участва в проекта като подизпълнител в ремонта на ВЕЦ Комани (снимка: Wikipedia)

Българската компания „Централна енергоремонтна база” (ЦЕРБ) ремонтира най-големия ВЕЦ в Албания – ВЕЦ Комани. Проектът е на стойност 1 милион лева и е по поръчка на албанската национална електрическа компания KESH.

ЦЕРБ участва като подизпълнител на световния лидер в бранша – Andritz Hydro Австрия. Българската компания ще извърши ремонт на три броя трансформатори. Ремонтът включва дейности като пре-проектиране и подмяна на охладителната система на трансформаторите, преработка на трансформаторното масло, почистване и пребоядисване и др.

След извършване на ремонта трансформаторите ще заработят с пълната си мощност и тяхната ефективност ще се подобри многократно. Опитът показва, че такъв ремонт удължава живота на съоръженията с 8-10 години.

Трансформаторите са с мощност 170MVA, произведени са през 1984 г. и досега не са ремонтирани. Ако не се извърши рехабилитацията, се съкращава животът на изолацията, има опасност от прегаряне, а дори и от пожар. Закупуването на 3 нови трансформатори със същите параметри би струвало около 6 млн. лв.

По проекта, който ще приключи през 2016 г., работят 10 специалисти от ЦЕРБ на място във ВЕЦ Комани.

Това не е първи проект на ЦЕРБ по поръчка на албанската национална електрическа компания. Българската база и преди се е грижила за съоръжения на KESH, а в момента има нови планирани ремонти, които предстоят да се извършат на място в Албания.

Коментари по темата: „ЦЕРБ ремонтира най-големия ВЕЦ в Албания”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И кво правим ако се спука тоя язовир пак никои няма да е виновен и отново бедствашти хора.

Коментар