Huawei иска да промени българското образование

Терминалите на Huawei напълно заместват персоналния компютър и лаптопа

Терминалите на Huawei напълно заместват персоналния компютър и лаптопа

Китайският технологичен гигант Huawei, съвместно със 74-о СОУ „Гоце Делчев”, отвори врати на „единствената по рода си” класна стая, оборудвана с терминално решение, работещо в облачна среда.

Иновативният продукт на Huawei Technologies Bulgaria изпълнява плана на Министерството на образованието за реализация на Стратегията за ефективно внедряване на ИКТ в образованието и науката (2014-2020 г.), стана ясно на официалното представяне на проекта.

Въвеждането на иновативната платформа в образователната система ще открие нови хоризонти за обучението и ще улесни управлението на ИКТ инфраструктурата в министерството и останалите свързани институции, посочиха от компанията.

Терминалите представляват устройства, които напълно заместват персоналния компютър и лаптопа и предоставят сигурна и лесна за управление среда за достъп. Многобройни могат да са ползите от масовото приложение на терминалното оборудване в училищата. Е-учебниците, мултимедийните уроци, интерактивното обучение и образователните портали са само част от тях.

С новото оборудване ще се подобрят многократно учебните условия на децата в по-изолираните райони в страната и ще им бъде даден равен достъп до висококачествени образователни ресурси. Освен това учениците ще захвърлят тежките раници и ще бъдат стимулирани да преоткрият образованието като нещо не просто необходимо, а истински интересно и дори забавно.

Инфраструктурата, работеща в облачна среда, има доста дълъг живот – над 5 години при терминалите, в сравнение с 2 години при персоналните компютри. Тя ще намали със 70% разходите за електроенергия, а тези за поддръжка ще бъдат в пъти по-малко, тъй като вече няма да е необходимо наличието на ИТ специалисти или договори за поддръжка на компютри в училищата.

Всичко ще се случва централно и синхронизирано, благодарение на централизираната облачна инфраструктура, която същевременно ще повиши и сигурността в образованието.

„Образованието е един от основните ни фокуси. Към момента сме реализирали решения в сферата на образованието в над 80 държави по света”, заяви Лиу Янг, управляващ директор на Huawei Technologies Bulgaria.

Следващата стъпка oт реализацията на съвместния проект на МОН и компанията ще бъде откриването на втора зала, оборудвана с терминално решение. Тя ще бъде в сградата на СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ” в град Русе.

Коментари по темата: „Huawei иска да промени българското образование”

добавете коментар...

  1. :-)

    Нееее, коя корпорация иска да промени нещо (освен размера на печалбите си)?

Коментар