AMD: Започваме нова ера в РС гейминга

Хиляди геймъри по цял свят наблюдаваха на живо по интернет анонса на новите графични решения на компанията в Лос Анжелис

Хиляди геймъри по цял свят наблюдаваха на живо по интернет анонса на новите графични решения на AMD в Лос Анжелис (на снимката: Лиса Су, CEO на AMD)

AMD обяви нова ера в РС гейминга с графичните карти Radeon R9 и R7 300, сред които първата в света видеокарта с революционната HBM технология. Компанията въвежда иновации като памет с висока пропускателна способност, виртуална реалност и готовност за DirectX 12 игри и 4К изживявания.

Анонсът на новите графични решения бе предаван на живо от Лос Анжелис по интернет към хиляди геймъри в цял свят. В събитието се включиха и гиганти в индустрията като Microsoft, EA и Oculus.

Следващото поколение графични карти на AMD бележи забележителна крачка в РС игрите със свърхвисоки резолюции, изживявания във виртуалната реалност, по-плавен геймплей, поддръжка на новите API като DirectX 12 и Vulkan и нови форм-фактори за геймърите. Изцяло обновената линия GPU пасва на всяка нужда и всеки бюджет, подчертаха от компанията.

Картите Radeon R9 Fury са най-усъвършенстваните и иновативни GPU на пазара на РС ентусиасти, категорични са от AMD. Графичният процесор Radeon R9 Fury X, известен досега с кодовото име Fiji, за първи път идва с памет с най-високата досега пропускателна способност (HBM), интегрирана на чипа, с 60% по-висок пренос на данните от GDDR5, заедно с безпрецедентния 4096-битов интерфейс към паметта.

При Radeon R9 Fury X е постигната над 3 пъти по-добра производителност на ват спрямо GDDR5 при 94% по-малка площ на печатната платка, като в резултат се получава производителност от ултра-клас в платка дълга само 19 см.

Radeon R9 Fury X GPU идва и с много атрактивен дизайн, ефективно течно охлаждане, измервател на използването на GPU-то и LED осветление, което подчертава подробностите в изпълнението на картата.

С този графичен процесор AMD предефинира виртуалната реалност (VR), като се възползва от технологията LiquidVR за VR изживявания и съвместимост с широка гама дисплеи, които могат да се инсталират на главата.

Компанията обещава и най-добрите 4К изживявания в игрите, използвайки 4096-битовия интерфейс на HBM паметта, с което не само посреща, но и надвишава екстремните изисквания за производителност при игрите с 4К и повече резолюции. Осигурени са плавно възпроизвеждане чрез FreeSync технологията и готовност за бъдещето с поддръжката на следващото поколение многонишкови API, вкл. DirectX 12, OpenGL 4.5, Vulkan и AMD Mantle.

Компактният дизайн на Radeon R9 Fury X GPU отваря вратата за нови форм-фактори на РС, с повече възможности за модъри и системни интегратори. Лабораторията за иновации на AMD наскоро вдигна завесата пред интересен прототип за РС – проекта Quantum, с който компанията илюстрира възможностите на Radeon R9 Fury X GPU за ново определение на десктопите в ерата на виртуалната реалност.

Вторият нов продукт на AMD са графичните чипове Radeon R9 300 серия, които осигуряват „удивителни” 4K изживявания в игрите. С поддръжката на най-новите гейминг технологии, вкл. Virtual Super Resolution (VSR) за качество, конкуриращо 4K дори на 1080p дисплей, AMD CrossFire технология и следващото поколение API, серията Radeon R9 300 отвежда геймърите в ерата отвъд HD.

Новост са също графичните чипове Radeon R7 300 серия, проектирани за онлайн игри и състезания по е-спортове. Тези GPU постигат без усилие над 60 fps гейминг производителност при 1080p или 1440p резолюции и ултра-настройки в популярните онлайн заглавия. Високото качество на картината е обезпечено от технология Virtual Super Resolution (VSR), която конкурира 1440p при 1080p дисплей. Видимата площ при 1080p гейминг пък може да се разшири с помощта на технологията AMD Eyefinity.

Графичните карти с чипове Radeon R9 300 серия и Radeon R7 серия ще бъдат достъпни от повечето онлайн вериги на 18 юни т.г.  AMD Radeon R9 Fury X излиза на 24 юни от избрани доставчици на графични карти, уточниха от разработчика. Цените варират от 109 долара за Radeon R7 360 до 649 долара за Radeon R9 Fury X.

Коментари по темата: „AMD: Започваме нова ера в РС гейминга”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Ами не, с АМД карта може да гледаш 4к 120Fps, може и на няколко монитора с интел не може. На теб може да ти е достатъчен и intel740, това не значи че AMD не са с 50 класи над intel при видеокартите.

  2. Шимо

    Мушмороци, въпроса не за по-добро, а за достатъчно добро!

  3. Вавринка

    С абсолютно нищо гледането на 3D филми на АМД “GPU” не е по-добро от това с интелско.

  4. Станислав

    С абсолютно нищо гледането на 3D филми на интелско “GPU” не е по-добро от това с АМД.

  5. Шимо

    Да, може и така. Но не забравяйте, че информатиката все пак е приложна математика.

  6. Anonymous

    интегриране е диференциране са термини от математиката. В информатиката се използва дискретизиране и интегриране. Интегрирането е подобно, но дискретизирането има функция на разбиване на цялото на отделни функционални части или моментни стойности. В този смисъл, разделянето на устройството на функционални блокове се нарича дискретизиране. Електронните компоненти се делят на две основни групи: 1) Дискретни елементи и 2) интегрални схеми. Дискретизирането е само част от процеса на цифровизацията на сигнала(погледнато в аспекта, който имаш впредвид).
    Тоест(набързо обобщавам)
    При обработката на сигнали може и да си прав(което не е съвсем така), но когато говорим за хардуер, ами не си прав ;). В смисъл без лоши чувства. При АПУ – тата имаме интегрирана в чипа на процесора графична карта(или графичен процесор). Ако ги диференцираме на функционални блокове, получаваме отделна(диференцирана, дискретна) графична карта и процесор. В този контекст диференцирам означава не различавам, а отделям. А дискретен означава не потаен, а пак отделен. Думите имат различно значение в зависимост от контекста. Под дискретен елемент може да разбираш и дискретен функционален блок. Така че, Мда си е употребил думата напълно на място.
    За възрастта и игрите: аз съм към 45. С комп за към 4000$. ИТ съм, като всички тук. Всички мои колеги играят здраво игри ;). Има и по възрастни от мен 😉 Жена ми е юрист. И тя играе здраво игри ;). Е, възрастта и няма да я споменавам, все пак е жена 😉

  7. Шимо

    Ние сме големи, и игри не играем. Гледаме 3Д филми, за което Интел е най-добро решение!

  8. Шимо

    Дискретизиране е точно процес на цифровизация (цифров модел) на информация. А обратното на интегриране е диференциране!

  9. Anonymous

    Шимо, дискретизиране какво означава? Не го бъркай със цифровизиране. Обратното на дискретизиране е интегриране. Тоест, сравняваме интегрирани(вградени) в ЦПУ видеокарти с дискретни(отделни от ЦПУ). Факт е, че вградените карти не могат да се сравняват с дискретните, когато говорим за върхова производителност. За над 60% от игрите вградените вършат работа, при това добра. След 2 години обаче, като си инсталираш новата версийка на любимата игричка, започваш да осъзнаваш нуждата от поне среден клас дискретна видеокарта. Вградените са достатъчни за гейминг от ниско до средно ниво. Аз съм с 3 монитора 24 инча. Вградена видеокатра максимум би захранила 2 монитора. Не съм опитвал такава конфигурация, но едва ли ще мога да играя с такава. От друга страна среден клас геймърска карта(R9 280X) ми дава доста добра производителност. За сравнение на консумираната енергия: 3 монитора по 24, i7 4930K 32GB ram R9 280X инча браузване, гледане на филми и подобни – 210 – 240 вата. Игри – кънтър страйк – 250 вата. Геър ъп – 540 вата. Биткойн майнинг(само за тест)CPU + GPU – 570 вата.

  10. Станислав

    Май това ще е най-мощната видеокарта след 295×2 ?
    Шимо… Сметките ти са умопомрачително тъпи. Ако компа ти работи по 20 часа на ден на 100% можеше и да се изплатят за 5 години ама пак не става защото за сериозна работа (ще поясня защото явно е нужно) такава, която изисква графична мощ) са НАПЪЛНО не използваеми.
    Дори вградените (в процесора) видео карти на АМД са в пъти по-мощни от интелските недоносчета. Смешка като А10-7800 има в пъти по-голяма графична производителност от която и да е интелска карта и с това ще може да играеш игри с по-добра графика отколкто с i7 5775C да кажем и ще е по-икономично!
    Видеокартите на интел се ползват за гледане на видео, толкоз.

  11. Шимо

    Има ли НЕдискретни видео карти (GPU), или CPU???

  12. Мда

    Абе не знам какво се изплаща от икономия, ама който е решил да даде 1000$ за видео карта едва ли ще гледа точно това. А видео картите на Интел не са лоши но не могат да се сравняватс дискретните решения. Даже и в последните поколения процове.

  13. Шимо

    Видеокартите на Интел не са чак такава пародия в новите 5 поколение процесори. Може да се осведомиш. Даже напротив. За това което харчи като ток и производителността която дава, Интел са десетилетия напред. Компютър с АМД гори 30 лева ток на месец. 4 поколение i3 гори само 10 лв. За година и половина процесора се изплаща само от икономмия.

  14. :)

    Видеокартите на Интел са някаква пародия.

  15. Шимо

    Бря, дан вземат че задминат Интел? Бря, бря…

Коментар