КЗК санкционира Мтел с над 361 хиляди лева

КЗК наложи санкция на Мтел с мотив - нелоялна конкуренция

КЗК наложи санкция на Мтел с мотив – нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията наложи на „Мобилтел” ЕАД санкция в размер на 361 863 лв. във връзка с предлагане на услуги заедно с безплатни устройства (телефони, лаптопи и телевизори) по „избор” на клиента, които представляват по същество забранена от закона добавка.

Искането е подадено от „Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори „ТВ Клуб 2000” (НСМСКО), което действа в качеството си на пълномощник на молителите – „Вирджиния Ер Ен”, „Пан телеком”, „Интерсат”, „Делта ТВ”, „Кракра”, „Вива-Дочка Вълкова”, „Мултимедиа БГ” и „Кабелсат запад”.

В периода октомври-ноември 2012 г. Мобилтел организира и провежда рекламна кампания по предлагане на пакети „Повече за теб”, в три варианта (Икономичен, Стандартен и Разширен), използвайки рекламното послание: „..С пакет „Повече за теб” получаваш всичко – тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, Светкавичен интернет за дома до 100 Mbps и Цифрова телевизия от Мтел с до 160 канала, заедно с устройство по твой избор”.

В решението на КЗК се установява, че от страна на Мобилтел заедно с предоставяните по пакетите услуги се предоставят и добавки с безвъзмезден характер, предлагани под формата на „подарък”, които не попадат в кръга на изрично посочените в закона  изключения.

Предвид предоставената от организатора на кампанията възможност да получат добавка както настоящи абонати на дружеството, така и нови такива, Комисията достига до извода, че съществува реална възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на Мобилтел към услугите на дружеството.

В решението се посочва, че поведението на Мобилтел е от естеството да повлияе и да деформира потребителското търсене, като по този начин неблагоприятните последици от извършеното нарушение могат да доведат до негативен ефект върху конкуренцията.

Коментари по темата: „КЗК санкционира Мтел с над 361 хиляди лева”

добавете коментар...

  1. Anonimen

    на кой му пука за Вива-Дочка Вълкова ?!?!?!?!

Коментар