Крайните клиенти предпочитат хибриден облак

Инвестициите в облачни услуги в Централна и Източна Европа, вкл. публични, частни и хибридни облаци, са във възход и то с темпове, надвишаващи традиционните модели за технически услуги, според IDC.

„Облачните услуги, заедно с други съвременни технологии, като големи данни, анализи и социални медии, стават сами по себе си бизнес модел и изискват нов подход и трансформация на управлението на услуги”, казва Владимир Кроа, вицепрезидент по ИТ услуги в IDC CEMA.

Компаниите все по-често интегрират вътрешни и външни ресурси, тъй като крайните потребители предпочитат облачен модел от хибриден тип. Чрез този модел, от една страна, се решават някои от законовите притеснения за частните данни, но в същото време се постига повече гъвкавост, прозрачност на цените и ускорение на пазарните стратегии.

Редица организации в региона на ЦИЕ наскоро започнаха да използват платформата IBM Cloud за доставка на нови мобилни и аналитични услуги в сферата на здравеопазването, игралната индустрия и обществена сигурност, съобщиха от ИТ компанията.

Чрез платформата на IBM разработчиците могат да създават интерактивни мобилни и аналитични приложения, които се хостват в инфраструктурата SoftLayer, която стана част от IBM Cloud през юли 2013 г. и е в основата на облачното портфолио на компанията.

Коментар