ISO публикува новия документен формат ODF 1.2

ODF трансформира използването на частни документни формати в реликва от миналото, заявиха от The Document Foundation

ODF трансформира използването на частни документни формати в реликва от миналото

Стандартизиращата организация ISO/IEC публикува новия версия 1.2 на отворения документен формат ODF, който е естествен (нейтив) за офис пакета LibbreOffice и редица други приложения.

ODF дефинира техническа схема за офис документите, вкл. текст, електронни таблици, диаграми и графика.

„Днес ODF е най-добрият избор за интероперативност, тъй като е широко възприет от приложенията”, коментира Торстен Биърънс, председател на The Document Foundation – организацията, която развива Libre Office.

По неговите думи, ODF трансформира използването на частни документни формати в реликва от миналото. В бъдеще хората ще разказват истории за несъвместими документни формати между две версии на частните офис пакети като за един отминал проблем, допълни Биърънс.

ODF е разработен от консорциума OASIS. Настоящата версия на стандарта беше публикувана през 2011 г. и подадена в ISO/IEC през 2014 г. Стандартът е достъпен в три части: схема, дефиниция на формула и пакет, които са достъпни са свободно изтегляне.

Новата версия ODF 1.2 се поддържа от водещите офис пакети и голям брой други приложения. Форматът е възприет от британското правителство като референтен за всички обменяни документи. Очаква се това да направи и правителството на Франция. Много европейски публични организации също са възприели ODF 1.2.

Коментари по темата: „ISO публикува новия документен формат ODF 1.2”

добавете коментар...

  1. бацето

    Прекрасна новина.

Коментар