Нов ISO стандарт за устойчиво корпоративно управление

Над 285 000 организации в световен мащаб са въвели зеления стандарт ISO 14001

Над 285 000 организации в световен мащаб вече са въвели зеления стандарт ISO 14001

Преработена версия на ISO 14001 – нов проект за международния стандарт за устойчиво корпоративно управление – срещна подкрепа от множество страни. Очаква се занапред стандартът да играе централна роля в процеса на вземане на корпоративни решения.

Над 80 на сто от членовете на ISO гласуваха в полза на проекта, който ще отиде на втора комисия. Той бе одобрен през октомври, а процесът на гласуване изтече на 23 януари, съобщи GreenTech.bg.

Възприемането на проекта за стандарт сред професионалистите по опазване на околната среда е било „изключително позитивно”, посочва Мартин Бакстър, изпълнителен директор на Института по екологично управление и оценка. „Предложените промени са значителни, като включват управление на околната среда в организационната стратегия и вземане на решения, и добавят допълнителен акцент върху подобряване на екологичните резултати”, пояснява той.

В своя последен вариант стандартът ще трябва да осигури рамка, чрез която компаниите да управляват растящите рискове от недостиг на ресурси и изменението на климата. Той ще им помага да се възползват от възможностите, произтичащи от разширяването на зелената икономика.

Следващата среща на международната работна група по изготвянето на стандарта ще се проведе от 25 февруари до 1-ви март и ще вземе под внимание коментарите, представени по време на последната консултация. След това ще се проведе последен кръг консултации с потребителите, преди новият стандарт да бъде одобрен.

ISO 14001 се оказа изключително популярен в световен мащаб и към края на 2012 г. вече е въведен в над 285 000 организации в световен мащаб.

Коментар