Кожата на астронавтите изтънява в космоса

Много астронавти се оплакват от проблеми с кожата, когато се завърнат от мисия в космоса. Проблемът за влиянието на космическите пътешествия върху кожата е изследван от учени по поръчка на НАСА и ЕКА (Европейската космическа агенция).

Оказва се, че външният слой на кожата на астронавтите губи 20% от дебелината си след космически полет. Твърдението е на проф. Карстен Кениг от катедрата по биофотоника и лазерни технологии към Саарландския университет в Германия.

Професорът е изследвал кожата на трима астронавти преди и след космическия полет по метода на мултифотонната томография и е установил повишено генериране на колаген, ефект на анти-стареене в долния слой на кожата и намаляване на горния слой с 20%, предаде Ройтерс.

Изследванията ще продължат, като целта пред учените е да намерят начини за предотвратяване на ефекта на изтъняване на кожата при бъдещи експедиции до Марс, които ще отнемат една-две години. Установеното изтъняване на епидермиса с 20% се е случило само за шест месеца престой на астронавтите в орбита.

Коментари по темата: „Кожата на астронавтите изтънява в космоса”

добавете коментар...

  1. до Българин

    Губи, тапаг!
    Ako ostane na zemqta, chovechestvoto e obrecheno.

  2. Българин

    Хората не сме създадени да виреем в космоса. Всички тези изследвания за загуба на пари и ресурси.

Коментар