Visa въвежда плащания през Apple Pay в Европа

apple-pay-visa-ins

Използването на Apple Pay е лесно и удобно за потребителите на Visa карти и епълски устройства

Разплащанията с дебитни и кредитни карти Visa през Apple Pay вече са достъпни и в Европа. Новата услуга е една от стъпките в мащабния преход от картови пластики към изцяло дигитални разплащания.

Първите европейски граждани, които могат да използват наскоро стартираното приложение за разплащания Apple Pay чрез своите дебитни и кредитни Visa карти, са британците. От днес те вече могат да използват своите iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch, iPad Air 2 и iPad mini 3, за да осъществяват разплащания с мобилното си устройство на над 410 000 безконтактни терминали в повече от 250 000 локации във Великобритания.

„Мобилните безконтактни разплащания са следващата голяма промяна, която предстои в Европа. Навлизането на Apple Pay на Стария континент е една от стъпките в мащабния преход от картови пластики към изцяло дигитални разплащания”, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Използването на Apple Pay е лесно и удобно за потребителя. Притежателите на карти Visa избират сметката, с която искат да осъществят своята покупка – например тази, която използват за iTunes, или въвеждат друга своя дебитна или кредитна карта Visa. За да осъществи транзакцията на място, потребителят просто доближава своя iPhone до безконтактен терминал, като заедно с това задържа пръста си върху бутона на устройството Touch ID.

Потребителите на новата услуга ще могат да разчитат на постоянна защита срещу неоторизирани покупки и възможности за разплащане на различни точки на продажба из целия континент. Когато дебитна или кредитна Visa карта бъде добавена към Apple Pay, същинските данни на картата не се запазват никъде върху устройството или на сървърите на Apple Pay. Вместо това, Visa Европа използва услугата токенизация – определяна като един от най-добрите налични методи за защита на личните данни и превенция на измамите.

Услугата защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на транзакция, без да се разкриват действителните данни за сметката. Когато потребителите използват мобилното си устройство, за да платят безконтактно чрез Apple Pay, за осъществяване на транзакцията се генерира уникален еднократен токен, вместо да се ползват данните за сметката.

Коментар