Теленор с ръст на печалбата, при спад на приходите

Теленор оптимизира разходите, което се отрази във финансовите показатели на компанията през второто тримесечие

Теленор оптимизира разходите, което се отрази на финансовите показатели на компанията през второто тримесечие

Теленор България обяви 0,3% ръст на печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за второто тримесечие на 2015 г., в сравнение със същия период на миналата година. Приходите на компанията бележат минимален спад от 1%.

При приходи от 154,1 млн. лв. за периода април-юни, телекомът отчита печалба от 62 млн. лв., сочи финансовият доклад, разпространен днес. Ръстът в EBITDA се дължи на оптимизацията на разходите, която доведе и до подобрения показател за печалбата преди данъци, лихви и амортизации като процент от общите приходи, уточниха от компанията.

Като цяло, приходите от услуги отбелязват малък спад от 2,5%, най-вече поради засилената конкуренция както в частния, така и в корпоративния сегмент. В частност, услугите за пренос на данни продължават да нарастват и през второто тримесечие – с 50% спрямо същия период на миналата година, благодарение на засиления фокус върху мобилния интернет.

Към края на тримесечието, общият брой на активните клиенти на компанията възлиза на 3,8 милиона или с 6% по-малко, отколкото през същия период на 2014 г. на фона на общо проникване на мобилните услуги в страната от над 140%.

Клиентите на абонаментните програми на Теленор надвишават 2,6 милиона или 70% от всички активни потребители на услугите на компанията. Потребителите на предплатените услуги на компанията намаляват с 8,1% в сравнение с второто тримесечие на 2014 г., най-вече поради консолидацията на предплатените тарифи на оператора.

Средното потребление на клиентите на Теленор за второто тримесечие на 2015 г. се е увеличило с 8,7%, докато средният приход от един абонат за тримесечието достига 11,30 лв., което е ръст от 2,8% на годишна база.

Коментари по темата: „Теленор с ръст на печалбата, при спад на приходите”

добавете коментар...

  1. :o)

    незнам кой е изгонен , но нещата са доста по-добре от измислените гърци ГлоБул

  2. Шимо

    И аз съм от тези, изгонени клиенти от ТелеМор.

  3. Пешослав

    Това звучи като добиване на тъмна материя с отрицателна маса. 🙂

    Другото обяснение е че са почнали да работят като нашите любими политици дупетати.
    Добив на много пари от бедни хора и от бедна държава. 🙂

Коментар