Бионично око върна зрението на британец

reymond_flin_top

С помощта на специални очила, 80-годишният Реймънд Флин може да вижда дори със затворени очи (източник: Гардиън)

80-годишен британец възстанови зрението си след успешно имплантиране на бионично око. Операцията е извършена в болница в Манчестър, съобщи Гардиън.

Реймънд Флин страдал от частична загуба на зрението. Когато гледал растенията в градината, той виждал нещо като пчелна пита в центъра.

Старческата слепота го застигнала преди 8 години, тогава той загубил почти напълно централното си зрение. Сега британският пенсионер може не само да различава контурите на обектите, но и да гледа по телевизията мачовете на любимия си Манчестър Юнайтед.

Преди операцията Рей Флин трябвало да заема специална поза пред телевизора и да гледа с краищата на очите си, разказва неговият брат.

С помощта на специални очила, 80-годишният мъж вече може да вижда и със затворени очи. Имплантът получава видеосигнал по безжичен път и го преобразува в електрически импулси, които попадат върху електроди на повърхността на ретината.

Електродите, на свой ред, стимулират останалите клетки на ретината да възприемат форми на светлината и да ги предават в мозъка. Рей Флин се учи отново да интерпретира тези визуални сигнали, възвръщайки пълноценното си зрение.

Коментар