НАСА обеща 10 пъти по-евтин полет до Луната

НАСА крои планове да изгради на Луната промишлена база за добив на гориво

НАСА крои планове да изгради на Луната промишлена база за добив на гориво

Полетите до Луната могат да поевтинеят десет пъти за американските данъкоплатци, съобщи сензационно НАСА. Вместо 100 млрд. долара, бъдещите мисии до земния спътник ще костват на бюджета само 10 млрд. долара.

Добрата новина идва от  съвместен доклад на Националното космическо общество и Фондът за изследвания на космическото пространство. За да намали рязко разходите, НАСА ще разчита на партньорство с частни и международни организации. Очаква се увеличено финансиране от страна на компаниите Boeing и SpaceX.

Добивът на лунно гориво също може да способства за намаляване на стойността на пътешествията до Луната. Последните изследвания сочат, че на повърхността на спътника може да има воден лед в изобилие, особено в района на полюсите. От водата ще се произвежда водородно гориво за ракетните двигатели, както и кислород за астронавтите.

Докладът разглежда също изграждането на промишлена база на Луната, която ще добива вода от лунния реголит и ще я превръща във водород за космическите кораби. Това ще позволи дозареждане на корабите, които пътуват на мисии до Марс.

Базата на Луната ще се нуждае от четирима астронавти. През първите 12 години те могат да произведат 200 мегатона ракетно гориво на стойност $40 млрд., твърди докладът, изготвен съвместно от служители на НАСА, астронавти и други специалисти.

Коментари по темата: „НАСА обеща 10 пъти по-евтин полет до Луната”

добавете коментар...

  1. Petrov

    Не знам кой определи “американските данъкоплатци” за собственици на Луната. Искат и там да завземат каквото има.

Коментар