Роботи обслужват напълно хотел в Япония

henn-na-hotel-top

Страховито изглеждащ робот-динозавър посреща на рецепцията гостите на хотела

Дойде часът, когато роботите напълно заменят човека – това вече е реалност в първия в света хотел, обслужван изцяло от машини. „Henn-na Hotel“ (което ще рече „Странният хотел“) в Сасебо, Япония, има за цел да намали разходите за труд с помощта на роботи, които посрещат гостите, носят багажа им и чистят стаите им.

Обслужван от млади японски хуманоиди, малки сладки киборгчета и дори робот-динозавър в качеството на рецепционист, хотелът е проектиран така, че да илюстрира ефективността чрез съвременните технологии.

henn-na-hotel-ins

Сладки настолни роботи се грижат за осветлението и други функции в стаите

Регистрацията на гостите се прави от многоезична дама-хуманоид или страховито изглеждащ робот-динозавър. Други роботи пък организират гардеробната, вдигат тежкия багаж и го прибират на съответното място. Червен пиколо на колела отнася вещите на гостите и ги води към техните стаи.

Посредством технология за лицево разпознаване стаите се отварят без ключове – достатъчно е гостите да застанат пред вратата, за да бъдат разпознати, и вратите се отварят. В стаите сладки настолни роботи се грижат за осветлението и други функции, за което е достатъчна само гласова команда.

Според президента на компанията Хидео Савада, използването на роботи не е трик за привличане на внимание, а съвсем сериозно усилие да се постигне максимална ефективност чрез съвременните технологии и да се осигури на гостите истински незабравим престой.

Коментар