ФБР трудно наема ИТ спецове заради ниски заплати

Службите на САЩ все по-трудно привличат специалисти по ИТ сигурност, заради неконкурентното заплащане

Службите на САЩ все по-трудно привличат специалисти по ИТ сигурност, заради неконкурентното заплащане

Федералното бюро за разследване на САЩ изпитва сериозни трудности в наемането на експерти по ИТ сигурност, заради ниското заплащане, сочи доклад на правосъдното министерство, цитиран от западни медии.

Специалистите предпочитат да работят в частни компании, а тези, които се съгласяват на по-нископлатена работа, си спестяват редица проверки, вкл. за употреба на наркотици, които във ФБР са задължителни.

В пет от общо 56-те оперативни щаба на ФБР в момента липсват анализатори въпреки наличието в тях на отдели за информационна сигурност, съобщи BangorDailyNews.com. Към януари тази година ФБР е успяло да наеме само 52-ма експерти от необходимите общо 134, въпреки че програмата Next Generation Cyber Initiative на Министерство на правосъдието стартира още през 2012 г., когато властите на САЩ видяха в кибератаките мащабна заплаха за националната сигурност.

Защитата от кибератаки от страна на чужди държави е един от приоритетите за американското правителство и в частност – третият по важност приоритет за ФБР след борбата с тероризма и шпионажа. През 2014 г. бюрото получи $314 млн. от бюджета за реализация на програмата, но тази сума се оказа недостатъчна – по-късно правосъдното министерство поиска от правителството още $86,6 млн.

Проектобюджетът на САЩ за 2016 г., представен от Барак Обама през февруари тази година, включва $14 млрд. за киберсигурност, което е с $1 млрд. повече, отколкото заложените разходи за 2015-та и предишните години.

Бюджетът за киберсигурност на САЩ беше увеличен след серия от успешни хакерски атаки срещу мрежите на федералните органи и комуналните предприятия, както и срещу корпорацията Sony. Властите в САЩ подозират, че зад тези атаки стоят Северна Корея и Китай.

Неотдавна властите съобщиха, че в резултат на хакерски атаки са откраднати лични данни на 21,5 млн. американски граждани, което е 7% от цялото население на страната.

Коментари по темата: „ФБР трудно наема ИТ спецове заради ниски заплати”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Аз съм навит и за по-малко пари щом е за ФБР

  2. Фофу

    Пак се обажда нещастника дето използва ника ми. От 12:51 имам впредвид. Той даже знае, че в психиатрията има безплатен интернет. Явно има опит в тия работи.

  3. Фофу

    Аа.. някой иска да ходи в психиатрията и да заеме моето място с безплатен интернет

  4. Фофу

    Тук един нещастник дето не смее да говори от свое име се представя вместо мен.

    А иначе да, остава си недоумението какво разбират червени бабички и форумни тролове от ФБР освен това което им спускат като опорни точки.

  5. Фофу

    Извинявам се за някои от коментарите но ми плащат да ползвам Уиндоус от много време и сега ми плащат. Работя кат дивелопър на VB/VB.NET от доста години и съм мн добър. Плащат ми доста кинти и ми харесва работата .

  6. Нафарфорий

    Уау Фофу всичко, което е Американску и Македонску е златно, велико и розово за тебе!
    Страдаш от македонския вирус само, че в американска версия.

  7. Фофу

    Брей тук виждам вече хора работилите във ФБР ли, що ли ? Дето знаят всичко за ФБР .

  8. Re--

    Много несериозен тинейджърски пубертетски коментар от — (гледал е много филми по телевизията и си мисли, че това е реално)

    Нещата са много сериозни и хората не бягат от добро – има други причини да не искат да работят при такива.

    Да се работи в такива структури и организации е като доживотна присъда и наказание.
    Същото като в работата в мафията веднъж влязъл няма излизане.

  9. ---

    Ив абсолютно не сериозен коментар..

  10. Ив

    Дори и за много пари НЕ си струва да се работи в такива структури и организации.

Коментар