Компания от Охайо печата лекарства на 3D принтер

Отпечатани на 3D принтер лекарства за епилепсия бяха одобрени в САЩ

Отпечатани на 3D принтер лекарства за епилепсия бяха одобрени в САЩ (снимка: eyeforpharma.com)

Службата за контрол на качеството на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за първи път употребата на лекарства, произведени с помощта на технология за 3D печат. Този прецедент разкрива потенциална възможност в бъдеще лекарствата да се настройват според индивидуалните нужди на пациентите.

Препаратът спритам на компанията Aprecia Pharmaceuticals от Охайо е одобрен от FDA като средство за спомагателна терапия при деца и възрастни, които страдат от определени типове пристъпи, предизвикани от епилепсия, предаде Гардиън. Таблетките се изготвят с помощта на 3D печат и се разтварят в течност.

Aprecia Pharmaceuticals използва собствена технология ZipDose за доставки на лекарството – тя създава предварително отмерени дози, които се разпадат в устатата след глътка течност. Компанията твърди, че 3D системата за печат й позволява да опакова до 1000 мг препарат в индивидуални таблетки.

Масовото производство на спритам (Spritam) ще започне през първото тримесечие на 2016 г. До този момент FDA одобряваше само медицински устройства, вкл. за протезиране, които използват технологии за 3D печат.

Коментар