Натискат BitTorrent да спре пиратското съдържание

Засилва се натискът срещу BitTorrent да вземе мерки срещу пиратското съдържание

Засилва се натискът срещу BitTorrent да вземе мерки срещу пиратското съдържание

Асоциацията на звукозаписната индустрия RIAA се обърна към компанията BitTorrent с молба да въведе инструменти за мониторинг на торентите, които проследяват нелегално съдържание, разпространявано от потребителите, съобщи Mashable.com.

В частност, RIAA предлага на BitTorrent да сподели с нея хешовете за лицензно съдържание, правата върху което държат нейните членове. С помощта на хешовете BitTorrent може да проверява дали в нейната мрежа има нарушения на авторските права.

RIAA смята, че BitTorrent трябва да създаде собствени инструменти за мониторинг на съдържанието и борба с пиратите. По думите на Виктория Шеклър, юрист от асоциацията, за  BitTorrent не би представлявало трудност да удовлетвори молбата на RIAA за контрол на съдържанието в торентите.

От браншовата организация са на мнение, че BitTorrent може да разчита на помощ от различни компании, които се занимават с търсене и блокиране на торент-тракери – сайтове, с помощта на които потребителите обменят торенти (файлове за зареждане на съдържание от разпределена мрежа).

През миналата година около 75% от всички 1,6 млн. регистрирани нарушения на авторското право през торенти се падат на BitTorrent, твърдят от RIAA. Асоциацията многократно критикува дейността на торент тракера.

Мат Мейсън, отговорен за съдържанието в BitTorrent, отхвърля обвиненията, твърдейки, че нарушенията се извършват фактически извън екосистемата на BitTorrent. Компанията смята, че не може да носи отговорност за действията на потребителите.

Коментар