Япония се връща към атомната енергия

Четири години след трагедията във Фукушима Япония се връща към използване на атомната енергия. Модернизираната атомна електроцентрала Сендай трябваше да заработи още през декември миналата година, но пускането на реактора се състоя едва тези дни.

През май 2011 г. Япония бе разтърсена от силно земетресение, последвано от цунами. Бедствието причини радиационна авария в АЕЦ Фукушима-1 от максималната 7-ма степен по международната скала за ядрени събития INES, каквато бе и аварията в Чернобил през 1986 г.

След трагедията правителството на Япония реши да спре всички ядрени реактори на територията на страната – 54 броя по онова време. Последната АЕЦ беше затворена в края на 2013, а правителството заяви, че Япония повече няма да използва този начин за получаване на енергия.

На практика обаче се оказа невъзможно за страна, която получава една трета от необходимата електроенергия от АЕЦ, да се откаже от използване на „мирния атом”. Освен това за последните четири години цената на електроенергията в Япония се покачи с близо 30%.

За безопасността на атомната централа Сендай са взети изключителни мерки. Около централата са изградени високи стени, които биха защитили обекта от бъдещи цунамита. Освен това са приложени множество нови решения за сигурност, които предотвратяват аварии.

По думите на председателя на Контролния орган по ядрена енергия на Япония, катастрофата във Фукушима-1 ще бъде последната ядрена авария в историята на страната. Много активисти протестираха срещу пускането на Сендай, но централата вече работи и от петък тази седмица ще доставя ток за нуждите на страната.

Коментари по темата: „Япония се връща към атомната енергия”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Иван и като говориш за мутри къде слагаш България да печели. Тук няма България, освен като надпис на картата, има отлично построена и подпомагане изобилно от Русия комунистическа мафия и пак те ще печелят ако се изнася. На теб колко ти дадоха като имаше АЕЦ с 6 блока и изнасяхме. Накъде на 18 място сме били и оставаме в Европа по скъп ток за населението.

    Соларките са си много добри, просто като всичко друго в Бг и тази идея извратена. В Германия например се подпомагат домакинствата за да си сложат на място и директно да ползват. Не както тук да минава през мутрите и те да вземат и помощите и печалбите. А населените да изплаща и двете.

    Другото е агитация на Росатом. Като например идиотщини от сорта на “циментът е отровен”. Оле божке, не че е вярно, но ако беше ти, знаеш колко цимент се излива за основата и стените на един атомен блок. Хиляди пъти повече от основите на един ветрогенератор. “токсични панели”, да бе, силиконова отливка подобна на стъклото е много токсична. За вятърните и аз смятам, че не са добър вариант, понеже са непостоянни, но да говориш за “убиващ инфразвук” или че ги строели само в пустините е глупост.

  2. Иван

    До предния дебилен коментар АЕЦ централите са построени и проектирани да издържат на достатъчно висока степен на земетресение по рихтер.

    Не смятай, че са безобидни така наречените “ЕКО” соларни токсични панели и вятърните генератори унищожават природата и генерират убиващ инфразвук.

    В България само мутряги и мутреси крали пари преди и сега крадът пари със соларни парктчета, които работят повече от 24 ч. в денонощие и продават ел. енергия дори когато няма Слънце – през нощта.

    Така че си плащаме на гладните и жални за пари бизнес мутри — да ни скачат сметките за ток. Щото скапаната мутра с милиони му требет пари за инвестиране на соларното паркче да му е 100% безплатно нещото с което след това ще ни такова майките, за да бичи и шиба пари пари пак от нас.

    Обаче за модернизирана или нова АЕЦ с която да изнася ток България и да печели — нема пари – нали така?

  3. КАМИКАДЗЕБОНДЗАЙЙЙЙЙ

    ? ДА АЕЦ СУПЕР КВО ПРАЙМ С ГН РИХТЕР АЕЦ НА ПРУЖИНИ

  4. o_O

    Станислав, много добре намесваш ТЕЦ-овете!

    Уж за чиста енергия говорят, а не затварят най-големите замърсители. Затварят най-ефективните производители на електроенергия.

    Интересни са също и статистиките около смъртността на произведен мегават електроенергия – АЕЦ са неоспорим лидер, ТЕЦ са под всякаква критика. Но, затварят първите … да се чуди човек …

  5. Станислав

    о_О приключил си темата, поздравления!
    Лошото е че стадата по-лесно се плашат от “опасния” атом и еколозите бълват пумия в производство на “чиста” енергия, затварят чистата атомна, а най-опасните и замърсяващи тецеове продължават с пълна сила.
    Япония не може да затвори атомните централи, не само поради икономически и екологични причини но и по политически. Китай лесно може да й отреже част от пътищата по които получава изкопаеми горива.

  6. o_O

    Аре, поредният енергиен експерт реши да се изсере на метеното.

    От ядрена енергетика опасност има само при аварии. За 50+ години и хиляди атомни електроцентрали имаше две големи аварии, от които едната доказа провала на комунизма, другата – на капитализма. Естествено, по-малки аварии е имало също, но техният ефект е почти пренебрежим.

    За сметка на това, производството на слънчеви панели отделя всякакви вредни химикали в околната среда, за всеки произведен слънчев панел – хидрофлуорна киселнина, кадмиев телурид или мед-индий-галий-селенид (кадмият е карциноген и генотоксин).

    Вятърните генератори разрушават почвата. Първо защото основата им е циментова, а циментът е отровен. Второ, вибрациите от работата им имат разрушителен ефект. Не случайно в САЩ са инсталирани САМО в пустинни региони, далеч от обработваема земя и хора. В Европа предпочитат да ги поставят в морето, където поне има силен вятър. В България съм виждал много ветрогенератори – почти не се въртят.

    Единствените засега читави са ВЕЦ, но те нямат необходимия капацитет.

    Въобще, на фона на “зелените” енергоизточници, атомните електроцентрали със всичките си аварии са направо песен.

    Университети и компании работят по няколко нови технологии за екологично чисто производство на слънчеви панели. В близките 5-10 години може би ще имаме такива. Дано.
    Но, дотогава най-добрата комбинация е атомни електроцентрали и ПАВЕЦ.

  7. АТО

    Ядрени експерименти от 2св война до днес около 1000 аец чернообил фукушима радиовълни и секви уай фи-та джсм мрежи джпс сателити дронове 3дж 5дж глобална мутация на всички организми и болници претъпкани със пациенти с диагноза рак паднаха ми в очите японците две бомби фукушима сами се самоунищожават поне да не вредят на другите.

Коментар