Българският проект stotinkaOS напредва уверено

StotinkaOS 6.7 Ахинора е предназначена основно за български потребители, като е конфигурирана така, че да бъде максимално удобна още при стартиране

StotinkaOS 6.7 Ахинора е предназначена основно за български потребители, като е конфигурирана така, че да бъде максимално удобна още при стартиране

Стартиралият преди няколко месеца проект за българска система с отворен код stotinkaOS на база Linux направи важна стъпка в своето развитие. Наскоро излезе нова версия 6.7 с кодово име Ахинора (Ahinora), която предлага повече възможности и същевременно е по-лесна за използване.

Нарасналата база от приложения, налични в собствените хранилища, дава много ползи за потребителите, в частност – позволява по-лесно персонализиране, според нуждите на всеки потребител за неговата работна десктоп среда, уточниха от разработващия екип.

Едно от ключовите нововъведения е уникалното по своята същност графично приложение sOS Easy Install, с помощта на което инсталирането на софтуер, както и някои специфични настройки на системата вече се извършват буквално с няколко клика на мишката.

Оттук насетне всяка нова 6.x версия на Linux дистрибуцията ще има собствено кодово име. Екипът е решил кодовите имена на изданията да съответстват на имената на съпругите на български ханове. StotinkaOS 6.7 Ахинора носи името на жената на основоположника на България – хан Аспарух.

„По този начин се надяваме да припомним позабравени герои, безспорно заслужили почит, без които днес нямаше да сме това, което сме”, коментираха от разработващия екип.

StotinkaOS 6.7 Ахинора стъпва на CentOS 6.7 и десктоп среда GNOME 2.28.2. Системата е предназначена основно за български потребители, като е конфигурирана така, че да бъде максимално удобна още при стартиране. Лесна за новите потребители и в същото време полезна за експерти – така разработчиците описват своя продукт.

Дистрибуцията включва софтуер и инструменти от трети страни, които не са част от CentOS. Налични са собствено хранилище за пакети, споменатото вече собствено графично приложение за инсталиране на софтуер и настройки на системата (sOS Easy Install), медийни кодеци и DVD поддръжка на възпроизвеждане, Adobe Flash плъгин и др.

Системата се предлага напълно безплатно под формата на жив образ (Live CD) за 32- и 64- битови платформи. Изисква 1GB минимална физическа памет (RAM) и 10GB минимално свободно пространство на твърдия диск. Екипът разчита на обратна връзка от потребителите, за да подобрява и развива проекта.

Даунлоуд: stotinkaOS 6.7 Ахинора

Коментари по темата: „Българският проект stotinkaOS напредва уверено”

добавете коментар...

  1. tritexiksa

    Иванушка това е отворен код батка, за това ако толкоз искаш може ти също да направиш ОС, направи нещо от рода на иванужкаOS , после си го изпържи на на едно ISO, дай на махалата да го ползват, и да ти се радват на тапета, седнете пийте по една ракия. Обаче недей да очакваш нещо повече от това, да си известен в махалата 😉 .

  2. Иванушка

    Да взема и аз да създам нова дистрибуция.Какво е нужно, един шарен десктоп, едно променено пакетче и после линуксчикиите ще ме превъзнасят.

  3. sOS=

    Огромен труд са положили хората, НО на вятъра CentOS няма нищо общо с десктоп средите и потребитлеското удобство!
    ЗАЩО бе мамка му не се ориентирахте към Debian базирано дистро?

  4. Петко

    Разбирам идеята за “национална” дистрибуция, но изпитвам известно недоумение защо дистрибуция за домашни потребители се базира CentOS / RHEL – все повече от домашните PC са ноутбуци / ултрабуци, а RHEL съвсем не е оптимална за тях именно заради вече споменатите “vintage” ядра и софтуерни пакети.

    Debian-базираните дистрибуции са къде-къде по-“ноутбук-френдли” :о) – но дори и на LMDE2 ми се наложи да слагам liquorix ядро и “unstable” xorg-video-intel за да закачи тъчпада и видеото на една Toshiba Z30 от тази година…

  5. Тихомир

    Anonymous не е лошо човек, когато няма представа за нещата да замълчи и да не говори глупости и да се излага. Разглеждал съм и проекта УСУ, който за съжаление не е нищо повече от наблъскано Кubuntu. Като толкова разбираш можеш ли дами покажеш къде им е хранилището? Кои са техните приложения? Кое са написали сами, кои са ъпдейтите издадени тях? Това тяхното дори не е базирана дистрибуция, а просто някакво тежко исо напомпано с допълнителни приложения и по нищо не се различава от оригинала. Аз това, което видях в проекта stotinkaOS, е че при тях има доста неща, които в CentOS ги няма. Конфигурацията на началния образ, е направена както при подхода на всички големи дистрибуции. Имат собствено хранилище с пакети, собствени приложения и т.н. Така, че не е необходимо всичко да идва инсталирано по подразбиране в началния образ и да “тежи”. Просто в последствие, може да бъде добавено когато потребителя реши или му потрябва. Не че искам да омаловажа труда на екипа на УСУ, дори напротив желая им само успехи и се радвам да има повече такива български проекти, но двата проекта са коренно различни и няма база са сравнение. Аз като дългогодишен ползвател на Линукс, предпочитам стотинката поне на този етап. Ще ги видим, за напред. Що се отнася до пакетите нещо пак закъсваш с доводите, по-нов софтуер не значи по-добре работещ и съвместим, но това друга тема.

  6. Anonymous

    Не нищо уникално за България. От години съществува УСУ Линукс, който е български ремикс на kubuntu (с доста по-нов софтуер) само че без баналната и изтъркана патриотична нотка, лъхаща още от името на “стотинка”.

  7. Борката

    Поздравление за работата, която са свършили и за екип. Нещата изглеждат правени с желание. За сега в България няма аналог на това, което правят и изглежда се справят много добре. Това мога да кажа. Хвърлих едно око на проекта и определено добавените неща са много полезни за десктопа, както са казали преди мен. Успех им желая и нека има повече такива новини! За нашите географски ширини е полезно.

  8. dada

    Като си толкова отворен направи ти нещо различно и уникално.

  9. tfhfg

    Направете нещо различно … 🙂

  10. бомбата

    Много добри впечатления от проекта… Изглежда свежо и се вижда, че са положили труд. Нека има повече такива български разработки, които заслужава подкрепа! Все пак всичко е безплатно и никой никого на сила не кара да прави нещо. Нека не плюем типично по нашенски всичко и да сме толкова черногледи и злобни. Какво толкова критикувате, направете вие нещо и тогава говорете. Колкото до потребителя Хихи – усеща се, че си предубеден. Пакетите може да са по-стари, но са стабилни. Ipsec на 99% от домашните, които са средностатистически не им говори абсолютно нищо. Инсталирах на виртуална машина и за сега ми се вижда доста добре. Работи пъргаво и наистина е конфигурирана полезно за десктоп. даже се замисля след 1-2 ако е така направо я слагам за основна операционна система. До колко разгледах на бързо мога да кажа, че cenos е значително по-суров от този проект. За мен са се постарали. Видях и във форума им, че са направили бая полезни приложения, които са в техните хранилища, а що се отнася до графичното приложение за инсталиране на софтуер, наистина съм съгласен, че е супер удобни и лесно за използване. Успех желая и аз…. Само наред!

  11. Хихи

    Добре, че има “разбирачи” като Тихомир. Иначе троловете само ще тролим. А Тишо ако искаш да си подкарша ipsec VPN и нетуорк менъджъра на CentOS не ти го позволява през графичният интерфейс ( кво правим ? Представям си как неразбиращият “Win” потребител отваря конзола, пише vpnc като root и после се сеща и да разкачи връзката. Стига глупости, CentOS е супер ОС но за домашните потребители има доста по-добри и user-frendly дистрибуции на линукс с чудна родна локализация. А и да не говорим, че голяма част от пакетите понеже все пак е сървърна ОС са доста старички (чак се учудвам, че пуснаха толкова бързо Firefox 38) …но както сам каза, какво ли разбираме ние …освен да тролим.

  12. Тихомир

    Чудесно са се справили, поздравления! Пожелавам им само успех. Тествах я директно от живия образ и мога да кажа, че наистина има полезни неща и е идеално пригодена за десктоп машини. Чистият CentOS, на който са базирани му трябва доста подобрения да се въведат, за да стане удобен за ползване. Той все пак е по сървърно ориентиран. Приложението, което са направили за инсталиране на разни пакети е супер удобно и дори по-незапознатите потребители не е нужно да пишат команди и да се мъчат с терминала, а просто цъкат с мишката и всичко се инсталира автоматично. Форума също не е зле, като гледам доста помагат и фактически подръжката е на български. Не се подвеждайте по коментари на тролове, които нищо не разбират и основно живуркат, за да хейтът. Дано екипа не обръща внимание на тези дребни душици и да вървят само напред.

  13. Хихи

    Какво уникално приложение …как да не си я инсталира човек ! (казано с огромна доза ирония)

  14. Тото

    Ами, нищо ново! Като Рокфелер и ябълката са и двата проекта.

  15. емко

    Боже, боже, нещо подобно с онзи дето произвеждаше правец.

Коментар