ИТ екосистемата у нас тепърва ще се развива

С малко повече труд от стъртъп общността и предприемаческите организации, българските фирми ще успеят да се справят и с международни предизвикателства, сподели в интервю за TechNews.bg управителят на ICN.Bg – Юлиян Бориславов. Същевременно, хостинг компанията подготвя нова услуга в областта на хибридния хостинг – иновация, която ще бъде изненада както за потребителите у нас, така и в световен мащаб, загатна мениджърът.

Юлиян Бориславов, управител на ICN.Bg, загатна, че компанията подготвя услуга в областта на хибридния хостинг, която ще бъде новост не само е у нас, но и в света

С малко повече труд от стартъп общността и предприемаческите организации, българските фирми ще успеят да се справят и с международни предизвикателства, сподели в интервю за TechNews.bg управителят на ICN.Bg – Юлиян Бориславов. Същевременно, хостинг компанията подготвя нова услуга в областта на хибридния хостинг – иновация, която ще бъде изненада както за потребителите у нас, така и в световен мащаб, загатна мениджърът.

Г-н Бориславов, не е тайна, че интернет услугите у нас са едни от най-качествените и достъпните в света. Смятате ли, че това е добър шанс на стартиращи предприемачи да развият устойчив бизнес, да излязат и на външните пазари? Сякаш има неусвоен потенциал и не се възползваме по възможно най-добрия начин от наличните условия?

Факт е, че в България имаме достъп до бърз и качествен интернет. Не бих казал обаче, че това е предпоставка за предприемачите да развият своите онлайн проекти. Наистина, бързината на интернет е все по-висока и имаме добре изградена оптична мрежа. Имаме достъп до WiFi и 3G почти навсякъде, но тази мрежа е вътрешна. Реално, ние нямаме наистина бърз интернет за цял свят, като изключим дейта центровете.

Въпреки това, ние сме ИТ държава и ИТ дестинация и вярвам, че с малко повече труд от стартъп обществата и предприемаческите организации много български фирми ще успеят да се справят и с международни предизвикателства. ИТ екосистемата тепърва се развива и то с много големи темпове.

Преди няколко години ICN.Bg предприе решителна стъпка към доставката на облачни услуги. Как се разви клауд (cloud) пазарът у нас оттогава досега? Преодолени ли са консерватизмът и страховете на потребителите за сигурността на информацията, например?

През 2011 година, когато стартирахме предлагането на клауд услуги, хората бяха много консервативни по отношението на използването на този тип хостинг за своите нужди. Тогава всички гo гледаха като нещо ново и интересно, тестваха клауда, но не смееха да го закупят за реални бизнес цели.

През 2013 година клауд услугите започнаха да стават все по-популярни и потребителите ги купуваха все повече. Бяхме подготвени да предлагаме повече Linux дистрибуции в клауда, но се оказа, че хората поръчваха масово и Windows платформи, които използваха за ERP, CRM, BI и критични за техния бизнес системи. В последните 2 години се вижда как все повече фирми използват облачни услуги за своите счетоводни софтуери, складови приложения и ERP системи, които им помагат в управлението на офиси в страната и чужбина.

Клауд услугите са сигурни и предоставят 100% работоспособност на критичните бизнес процеси. От гледна точка на цената, хората започват да разбират, че на тях им излиза много по-рентабилно да използват този вид хостинг.

В момента сме във фазата, когато фирмите, които са закупили хардуер по европейски програми или са инвестирали капитал в него преди 3-4 години, осъзнават, че инфраструктурата, с която разполагат, вече е морално остаряла. Техниката им е амортизирана, а гаранционният срок е изтекъл. Вместо да закупуват нов хардуер, те осъзнават, че ще бъде много по-рентабилно за тях да преминат на клауд вместо да правят още капиталови разходи за ново оборудване.

Наскоро се присъединихте към най-големия публичен облак в света, OnApp. Какво означава подобно партньорство за доставчика на хостинг услуги, от една страна, и за потребителите, от друга?

Освен, че сме част от OnApp федерацията, ние сме част и от Cloud.net. С последните промени се оказва, че Amazon вече не е критерий за избора на клауд доставчик. OnApp дава възможност на доставчиците да разширяват своите пазари в глобален мащаб. Можеш да имаш сървъри навсякъде и да балансираш софтуера си по начина, който ти искаш. Ако искаш да имаш само точка на присъствие в Америка, не е задължително да купуваш услуги от американски доставчик. Вече можеш да закупиш клауд хостинг услуги за точка на присъствие там и от български доставчик.

Интересен факт е, че структурата на федерацията позволява цените да се саморегулират на чисто пазарен принцип и така те остават достъпни за масовия потребител.

Същевременно, споделеният хостинг продължава да присъства активно във вашето портфолио от услуги, както и при останалите доставчици. Цените са изключително ниски, но кои категории клиенти могат да разчитат на споделен хостинг, къде е границата на компромиса?

Ясно е защо споделеният хостинг е по-популярен. Той е ценово изгоден и достъпен, едно перфектно начало на всеки стартиращ сайт. Естествено, споделеният хостинг крие своите рискове – изчерпване на ресурсите в неподходящ момент например, DDoS атаки, попадане в черни писъци. От друга страна, клауд технологията е за хора със специфични бизнес нужди и сайтове с висока посещаемост, при които параметрите на споделения хостинг не са достатъчни.

Интересно е да спомена и за последната технология – хибриден хостинг, който е комбинация от споделен хостинг и Docker технология. Потребителят може да използва средата на споделения хостинг и да използва предимствата на Docker технологията. Съвсем скоро ICN.Bg ще изненада не само България, но и целия свят с иновация в областта.

Има ли търсене на услугата за обединени комуникации – „cMailPro – Unified Communications”, която също фигурира в портфолиото на ICN.Bg. Тя вероятно е част стратегия за цялостно обслужване на комуникационните нужди на бизнеса?

Забелязваме все по-голямо търсене на cMailPro. Бизнесът има нужда от такъв тип решение, което да обезпечи цялостно неговите комуникационни нужди. Продуктът е конкурентен на Gmail и Microsoft Office 365. Дори ги превъзхожда в направление сигурност. Бизнесът го избира предимно заради интеграцията на множество функционалности в едно – от имейл, чат, споделяне на файлове, до напълно функционален PBX и софтуер за управление на големи кол центрове.

Коментари по темата: „ИТ екосистемата у нас тепърва ще се развива”

добавете коментар...

  1. Антивирус

    Ооо фофенце миличко. Виж новината “Разгаря се скандал в антивирусната индустрия” хората пишат че руския антивирусен софтуер е най-добрия и че американците завиждат и не търпят конкуренция.

  2. Фофу

    Ами като не ти харесва можеш да отидеш в Северна Корея и се наслаждавай на куманистическа планова икономика.

    Или в бившето СеСеСеРе. Където едни планови ИТ проекти, проект до проект, всичко народно, обмислено, почти перфектно, мужиците щастливи, платени та чак фрашкани с пари, печалбите все за народа.

    Путин иззел милиардите на Абрамович и яхтата, раздал ги на народа и своите извадил и раздал ….

  3. Иван

    Как няма да се развива – някоя ходеща торба с пари е решила да пусне малко повече, за да избичи повечко мангизи покрай обичайното крадене 🙂

Коментар