След 10 години 3D печатът ще бъде ежедневие

Представете си бъдеще, в което да имате 3D принтер е равнозначно на това днес да притежавате смартфон. Бъдеще, в което, ако загубите едната си обица или повредите клавиш от геймърската си клавиатура, да разполагате с възможността да свалите дизайна от интернет и да си ги изпринтирате сами. Да сте в състояние да моделирате и принтирате каквото си поискате, когато и където си го поискате.

Ако вярваме на прогнозите на специалистите, тази днешна химера утре ще бъде реалност. Или по-точно – след около 10 години.

Наташа Алперт е отявлен поддръжник на 3-D Print Design Show и консултант на редица компании относно интегрирането на 3D принтирането в брандовете им с цел изпълняване на дългосрочни стратегии за растеж. Според нея, колкото и имагинерно да ни звучи подобна 3D действителност, това е бъдещето, което се задава от ъгъла.

„Хората не могат да си го представят сега, но преди десет години, може би, не са били в състояние да си представят и че ще съществува работа в Инстаграм”, сподели Алперт по-рано тази година на Inside 3-D Printing в Ню Йорк. По думите й, съществуват професионални длъжности и начини за правене на определени неща, които към днешна дата светогледът трудно би могъл да обхване, но скоро със сигурност ще се появят в ежедневието ни.

И макар повечето от хората да не могат да осъзнаят задаващата се „3D printing” епоха, има и други, които вече живеят именно в нея. Това са директори, талантливи предприемачи, креативни дизайнери и всестранни артисти. А все по-засилващият се интерес към иновативното изобретение провокира учените да продължават с подобренията и да го доразвиват.

Сред най-разпространените материали, които се използват в 3D принтирането, са пластмасата, металът, стъклото. Ала отскоро нов водоразтворим материал е на път да улесни в пъти процеса по реализирането на всевъзможните креативни идеи на 3D изобретателите. Infinity Support filament е като поддържащите нишки от други материали, които служат за скеле на 3D-принтираните обекти, като позволяват на творците да принтират надвеси, суспензии и засукани сложни модели.

Но новият биоразградим, царевичнобазиран, пластичен материал се отмива само с обикновена топла вода, а не с традиционно използваните химикали като лимоне?на. Това би спестило немалко главоболия на боравещите с иновативния материал, тъй като разтварянето на нишки с лимоне?н отнема между 8 и 24 часа, а с Infinity Support filament трае много по-малко.

Статията е подготвена със съдействието на Софтуерен университет, който организира и семинари на тема 3D принтер и 3D печат.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментар