Неоникотиноидите са смъртоносни за пчелите

Проучване от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) разкри връзка между пръскането на три неоникотиноидни пестицида и вредните въздействия върху пчелите. То подчертава необходимостта Европейската комисия да разшири обхвата на текущата забрана на трите пестицида в ЕС по отношение на всички видове употреби и култури, коментира Грийнпийс.

Проучването на ЕОБХ оценява безопасността на пестицидите тиаметоксам (произвеждан от Syngenta), клотианидин и имидаклоприд (произвеждани от Bayer) в случаите, когато се употребяват за пръскане на култури. В заключенията на органа по отношение на пчелите „рискове от висока степен са или идентифицирани, или не се изключват”.

ЕОБХ също така посочва сериозни пропуски в научните познания относно въздействието на тези пестициди върху другите опрашители, като подчертава, че „оценката на риска не може да бъде финализирана поради липса на данни”.

Пчелите и другите опрашители играят ключова роля в производството на храни. Около една трета от културите, които се използват за храна по света, зависят пряко от физическото опрашване от пчели и други животни.

Настоящата забрана в ЕС за трите неоникотиноида не обхваща всички видове употреби на пестицидите, както и използването им върху всички видове култури. Например, допускат се пръскането в овощни градини след цъфтеж, както и употребата им в оранжерии.

Освен това някои европейски страни предоставят дерогации по отношение на забраната – най-скорошният пример за това е разрешената употреба на неоникотиноиди по полета с маслодайна рапица в Обединеното кралство.

„ЕОБХ потвърждава това, което вече е било доказано от изобилието от налични научни доказателства: неоникотиноидите представляват сериозна заплаха за пчелите и за бъдещето на селското стопанство”, коментира Марко Контиеро, водещ експерт по земеделските политики на ЕС в офиса на Грийнпийс в Брюксел.

Според него, ЕК трябва да разшири обхвата на забраната в ЕС, за да включи всички видове употреби на неоникотиноидите, върху всички култури, и да сложи край на използването на дерогации на принципа на самообслужване. „Съществуват надеждни нехимични алтернативи и следва ЕС да насърчава земеделските производители да ги използват”, препоръча Контиеро.

Неотдавнашен доклад на Грийнпийс очертава редица ефективни възможности за борба  с вредителите без пестициди. Те включват придружаващи растения, хищни растения-гостоприемници и феромони, както и използване на каолинова глина като защитна бариера върху листата, за да се предотврати нахапването им от насекоми.

Правителствата трябва да инвестират в нехимични алтернативи и да подкрепят преминаването към устойчиво селско стопанство без пестициди, настоява екологичната организация.

Коментари по темата: „Неоникотиноидите са смъртоносни за пчелите”

добавете коментар...

  1. ivo

    Никъде не е казано, че не може да се публикуват и други новини, освен от типа “български потребител от индийски произход продаде жена си за да си купи новия i…”. А и тази новина е свързана с технологиите, това не е новина за политика.

  2. :-)

    Значи си объркал сайта.

  3. ivo

    И какъв е проблемът не разбирам да се публикуват и такива новини? Това е по-интересна новина от тъпите айфони. Който не иска да я чете просто не го прави.

  4. :-)

    ТechNews ….. скоро и новини за някоя турска сапунка няма ли да пуснете ? Технологичен сайт да публикува подобни материали …нямам думи.

Коментар