Биолог получи еквивалент на Нобелова награда

Един от най-видните изобретатели в медицината спечели престижната награда Millennium Technology Prize. Изследването върху биоматериалите на професор Робърт Лангър позволи лекарствата да бъдат вкарвани в телата на пациентите по много по-точен и по-добре контролиран начин.
Работата на именития учен оказа осезаемо въздействие върху напредъка на борбата срещу рака и сърдечните заболявания, като над 100 милиона души по света приемат лекарствата си, използвайки неговите изобретения.
Освен престиж, наградата носи и 800 000 евро на победителя. Отличието се разглежда неофициално като Нобелова награда за технология. То се присъжда на всеки две години за технология, която значително е подобрила качеството на човешкия живот, както днес така и за в бъдеще.
Професор Лангър получи наградата на официална церемония във финландската столица Хелзинки.
Работата на Лангър в световноизвестния университет в Масачузетс (MIT) включва намиране на начин за постепенно вкарване на молекулите на дадено лекарство в тялото на пациента. Проблемът се е състоял в това, че молекулите на лекарствата са били прекалено големи, за да преминат през микроскопичните дупки на наличните на пазара полимери, в които били капсулирани лекарствата.
Решението на професор Лангър е полимер с триизмерна матрична структура, която позволява на молекулите на лекарствата да преминават през нейните дупки и да навлизат в системата на пациентите. Изследователят от MIT започнал своята работа по проблема през 1974 година и в началото на 1990-те неговите полимери вече се използвали в “лепенки”, чрез които се доставяли лекарства директно в мозъка на пациенти, болни от рак.
Тази технология представлява най-голямата промяна в лечението на пациентите с диагноза “рак на мозъка” за последните 25 години. Лангър и неговият екип първи са демонстрирали как се доставят на болните големите молекули на лекарствата. Това била началната иновация. Професорът открил начин за създаване на сложни порести системи, които позволяват пропускането на големите молекули.
Лангър споделя, че, ако трябва да бъде честен, когато за пръв път са успели да реализират краен резултат, той и екипът му не разбрали съвсем ясно как е проработила тяхната система. След това, изследователите разработили много нови материали, които в момента се използват за контролиране на вкарването на лекарствата в телата на пациентите.
Според правилата на наградата Millennium Technology Prize, спечелилият приза ще получи 800 000 евро, а другите петима учени от списъка с номинираните – по 115 000 евро всеки. Петимата лауреати са: сър Алек Джефрис – създател на ДНК отпечатъка; професор Дейвид Пейни; професор Еманюал Дезюрвир и д-р Ранди Гилс – създатели на оптическа леща, променила телекомуникациите; и д-р Андрю Вайтербай, чийто алгоритъм оказва съществена помощ на модерните комуникации.
Двамата предишни носители на отличието са създателят на уеб – сър Тим Бърнърс-Ли, и Шужи Накамура – създател на енергийно ефикасните LED диоди.
Дейността на Лангър е породила над 12 биотехнологични фирми и е проправила пътя за нови проучвания, засягащи биоматериалите. Изследването върху полимерите е довело до създаване на нов вид биоматериали, които могат да бъдат използвани като изкуствени тъкани, като кожа, хрущял, дроб и др.
Идеята се свежда до създаване на временна структура за клетките, където те да растат около и в полимерния материал. Когато естествената тъкан стане достатъчно здрава, изкуственото скеле бива разтваряно.
Професор Лангър е пионер и в областта на дистанционния контрол на системи, в които степента на изпускане на лекарството в тялото на пациента може да се контролира чрез ултразвук и магнитни полета.
Тези проучвания поставят началото на разработките на така наречените лекарства на чип, чрез които се доставят редица медикаменти в тялото на болния.
Лангър ръководи лаборатория от 100 биотехнолози в MIT и държи над 500 технологични патента.

Коментар