Технология Freevolt генерира енергия от радиовълните

поглъща свободните радиовълни от цифрови мрежи и ги насочва за захранване на маломощни устройства

Freevolt поглъща свободните радиовълни от цифрови мрежи и ги насочва за захранване на маломощни устройства

Бивш британски министър на науката лансира технология, която е способна да генерира енергия от радиовълните. Freevolt, представена от лорд Пол Дрейсън, поглъща свободните радиовълни от цифрови мрежи и ги насочва за захранване на маломощни устройства.

Технологията, разработена от компанията Drayson Technologies, е реализирана във вид на многополюсни антени, които поглъщат енергия от няколко радиочестоти, и токоизправители, които преобразуват променливия ток в постоянен.

За да работи, Freevolt не се нуждае от допълнителна инфраструктура, нито пък отнема част от заряда на други устройства. Решението беше демонстрирано в театъра на лондонския Кралски институт.

Пол Дрейсън показа на зрителите как новата технология може да захранва говорители. По време на събитието бе представен и персонален регистратор на замърсяването на въздуха CleanSpace, захранван от радиовълни, който проследява екологичната обстановка около потребителя и предава информация към смартфона.

Експертите все още не са единодушни за перспективите на новата технология. Някои считат, че това е интересна разработка, но според други алтернативата с използване на миниатюрни батерии е по-удачна за захранване на маломощни устройства. Към момента Freevolt все още не е способна да зарежда смартфони.

Коментари по темата: „Технология Freevolt генерира енергия от радиовълните”

добавете коментар...

  1. Ваню

    Да, много мисъл и замисъл има в това няма защо.

    Един да се мъчи да хаби енергия и пари, за да излъчва информация и радио вълни на максимално покритие. А други да го заглушават и събират енергия за зареждане.

  2. Ханс

    За съжаление много малко енергия генерират тези прототипи. След като на вифи рутера изходната мощност с антената е около 1 ват. Една такова устройство може да вземе много малко от този ват. Трябва да може да я натрупва някъде, за да бъде използваема, но пак ще му трябва много време, а и всички батерии, кондензатори и т.н. имат саморазряд, който е съизмерим с мощността от тази технология….

Коментар