Децата – не повече от 2 часа пред екрана!

Два часа на ден пред екрана е допустимата норма за деца до 16 години, по данни на Австралийската педиатрична асоциация. Изследването сочи, че поради промени в потребителските навици и неограничения достъп до електронни устройства, над 45% от децата до 8-годишна възраст и близо 80% от децата до 16-годишна възраст надвишават многократно допустимото време. Това повлиява негативно тяхното физическо и емоционално развитие.

Данните за България са още по-стряскащи – децата прекарват средно около 3-4 часа дневно пред телевизора и компютъра или общо около 25,7 часа седмично. Това ни поставя на първо място в Европа.

Очаквано най-популярният уеб сайт сред тийнеджърите и децата е Facebook. Социалната мрежа попада под юрисдикциите на американския закон за защита на личната неприкосновеност на децата онлайн, който забранява събиране и използване на лични данни на децата (под 13 години), респективно тяхната регистрация. Данните обаче сочат, че над 80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си в интернет, за да получат достъп до ограничено съдържание – не само във Facebook.

Близо 45% от децата до 11-годишна възраст използват социалната мрежа Facebook, както и YouTube.  Те пишат, коментират, споделят и играят игри, поддържайки активни онлайн профили въпреки забраните и рестрикциите.

Отново, според изследванията – 37% от 8-9 годишните и 51% от 10-11 годишните – еднократно или повече пъти – са достъпвали интернет през мобилно устройство. В изследването не се споменава дали става дума за собствено смарт устройство или това на родител, но се коментира, че децата в тази възрастова група използват повече от едно дигитални устройства – телевизор, лаптоп и компютър, но също така таблети и игрови конзоли – Nintendo, DS, Playstation.

И докато учените съветват децата под 2-годишна възраст да нямат никакъв достъп до електронни устройства и телевизия, а тези до 16 години да бъдат с лимитирано време от до 2 часа на ден, Европейският съюз подготви стратегия за по-добър интернет за децата.

„Не интернет и технологиите вредят на децата ни, а липсата на баланс и ясна стратегия за тяхното възпитание”, коментира Ивелина Атанасова, организатор на първата конференция за деца и технологии – Digital KidZ.

По данни на Европейската комисия, над 90% от професиите след 5 години ще изискват ИТ умения, а световният пазар на видеоигрите – най-предпочитаното от децата занимание, вече надхвърля 62 млрд. долара в световен мащаб.

Именно балансът и как един родител на „дигитално дете” може да оцелее и да се справи с предизвикателствата, пред които го изправят технологиите, е тема на третото издание на конференция и творчески работилници за деца и технологии – Digital KidZ, която ще се състои на 7 ноември в НДК, София.

„Най-често децата ни прекарват свободното си време пред екрана, за да гледат телевизия, да играят игри или в социалните мрежи. С Digital KidZ искаме да постигнем баланс – да признаем широкото разпространение  на таблетите, смартфоните и преносимите компютри и тяхната роля в ежедневието ни, за да провокираме родителите да осъзнаят, че детството на децата им днес е различно от спомените, които те пазят за своето”, допълни Атанасова.

По нейните думи, важно е родителите да разберат, че възприятията и светоусещането на децата им е различно от тяхното и те се нуждаят от съвсем различен подход, за да развият потенциала на интерактивното творческо и образователно онлайн съдържание, а не да стават заложници на интернет.

Коментари по темата: „Децата – не повече от 2 часа пред екрана!”

добавете коментар...

  1. Ивелина Атанасова

    Промяната започва от всеки от нас и ако децата наистина са ни най-ценното и най-важното в живота, от нас зависи да се научим да ги възпитаваме и да им бъдем в помощ, подкрепа и да знаем употребата на кой тип дигитално съдържание да насърчим и кой да ограничим. Именно това е част от мисията на Digital KidZ.

  2. aaa

    Дъщерята на брат ми е на 2г. и стои пред телевизора по около 2-3 часа на ден.
    Незнам другите колко стоят но в детската градина не можаха да повярват, че е на 2 и може да брои на английски до 10, както и да познава всички цветове. Ако трябва да съм честен,
    понеже съм постоянно с тях, те не са я учили на тези неща,а бебешката телевизия която гледа. Трябва и да се уточни какво се гледа, защото една BabyTv е направена от психолози специално за малки деца. Няма насилие ,има само поуки и позитивизъм, цветове, бавно движещи се обекти и т.н.

  3. :o)

    данните са още по-стряскащи, но повечето хора бързат да се “отърват” от децата си като ги забият пред телевизора или компютъра 😉
    Това никакви статии няма да го променят.
    Промяната трябва да е в кампании, телевизионни анонси за вредите и промяна в мисленето.

Коментар