Проучване: Семействата у нас залагат на чата

Обменът на онлайн съобщения в България е толкова популярен, че родители, деца, роднини и дори баби и дядовци предпочитат го използват вместо sms-и, имейли и писма, твърди проучване на MSN.
Повече от една десета от българитепрекарват над десет часа седмично, използвайки Windows Live Messenger. На практика почти всеки от изследваните провежда разговори в семейството посредством Windows Live Messenger, а 1% използват Windows Live Messenger за поддържане на контакт с десет и повече членове на фамилията, се казва в проучването.
63% от децата и братовчедите си пишат най-много, но месинджърът не е само за по-младото поколение. Почти една седма от българите задължително обменят онлайн съобщения (ООС) със своите майки и бащи по няколко пъти в седмицата, а нарастващият брой дигитални майки, бащи, баби и дядовци редовно използват ООС, за да хвърлят по едно „грижовно око“ на своите деца.
Няма теми табу – децата могат да очакват при видео обаждания да им бъдат издърпани ушите за неплатени сметки, за училищната подготовка и заради хората, с които излизат на срещи.
Семействата като цяло постоянно придобиват умения за поддържане на връзка чрез Интернет. Макар „чатенето“ да остава най-популярната форма, над една трета от българите редовно използват Windows Live Messenger за обмен на снимки и файлове поради това, че го намират по-лесен и по-бърз за ползване от имейла. Повече от 30% от отговорилите използват Windows Live Messenger и за провеждане на видео разговори чрез своите компютри.
Половината от българите редовно изпращат съобщения на членовете на семействата им, които живеят в друга страна – това е тенденция, която нараства с увеличаване на броя на хората, които търсят работа и живеят в чужбина. ООС се превръща също така в удобство за почиващите в България, тъй като над 76% от тях предпочитат да „чатят“ онлайн безплатно, без да рискуват загубени писма или огромни телефонни сметки.
Семейните кавги се случват също така лесно онлайн, както биха се случили и ако хората са заедно. Когато настане трудното време, за повечето от отговорилите е по-лесно да се скрият зад клавиатурата. Една четвърт от българите признават, че са казвали неща онлайн, които не биха си позволили, ако ситуацията е лице в лице.
Обменът на онлайн съобщения може също така да разшири виртуалните предложения, което понякога е толкова лесно като пратиш „емотикон” с усмивка. Когато се изисква по-специфично извинение, повече от половината от респондентите (52%) се осланят на обмена на онлайн съобщения за разрешаване на трудни семейни проблеми. 
Макар семействата да имат караници онлайн, всяка предполагаема семейна дисфункция изглежда твърде краткотрайна. Над 40% от българите споделят, че семейството им е почти като Флинтстоун. Именно поради това, когато са попитани какво биха променили в семейството си при възможност, мнозинството казват, че биха запазили семейството си такова, каквото е.
Изследването е проведено на пан-европейска основа в Австрия, Финландия, Португалия, Швейцария, Ирландия, Турция, Южна Африка, България, Гърция, Полша, Чешката Република, Унгария и Румъния, по време на което са отговорили 33 147 потребители на Интернет. Респондентите са мъже и жени и възрастовата група обхваща представители от тийнейджъри до 60+ годишни.

по темата: „Проучване: Семействата у нас залагат на чата”

добавете коментар...

  1. не се чуди

    Това вероятно е поредната платена публикация на Microsoft. Светът такъв какъвто те биха искали да е.

    А иначе всички знаем каква е истината…

  2. някой си

    Не знам защо, но ми се струва, че ICQ и Skype не остават по-назад от Live Messenger…

Коментар