Apple може да прибегне до поръчкови чипове от AMD

Бъдещите моноблок компютри Apple iMac може да използват специално проектирани процесори от AMD

Бъдещите моноблок компютри Apple iMac може да използват специално проектирани процесори от AMD

В близките две-три години Apple може да премине към използване на процесори по поръчка от AMD в своите персонални компютри – моноблок моделите iMac и ноутбуците MacBook, твърди bitsandchiips.com.

Apple ще разчита на процесори, които не са част от серийната потребителска линия на AMD. Твърди се, че AMD ще разработи за Apple уникални APU или CPU, както направи това за геймърските конзоли на Sony и Microsoft.

Към края на 2016 г. на пазара се очаква да излязат процесори на AMD от поколение Zen. Предполага се, че именно на тази микроархитектура ще стъпят чиповете, проектирани специално за нуждите на Apple.

Подобен подход на Apple може да подобри значително потребителските качества на нейните персонални компютри, тъй като новите процесори ще бъдат проектирани съобразно особеностите на операционната система Mac OS.

Коментари по темата: „Apple може да прибегне до поръчкови чипове от AMD”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Между другото, АМД от 3 години са на загуба. Изключително много се нуждаят от договора с Епъл и заради това няма да ти кажа на какви отстъпки са се съгласили и как това ще се отрази на качеството…

  2. Anonymous

    “AMD в последната година постигнаха забележителен напредък с енергоефективността. Пуснаха GPU, което при 100W достига производителността на миналогодишния предшественик, който е на 230W.”
    Която пък от своя страна е равна на 1/4 от производителността на интелски процесор със 60 вата 😉
    Следя различните архитектури на процесори от СМ630 и около 10 години рабоатата ми беше да тествам производителност и стабилност на работа на различни платформи. Изгорил съм в тестове повече процесори отколкото повечето ИТ спецове са виждали през живота си. За да твърдиш, че клоуд системите нямат нужда от изчислителна мощ е равносилно да си признаеш, че работиш като оператор в компютърен клуб. Ако аз съм неподготвен, ти незнам какъв требе да си 😉 Сигурен съм, че ако не поровиш в инернет дори не знаеш какво е напрежението и консумацията на ядрото на процесора ти 😉
    Обаче, сега при епълските АМД процесори изведнъж производителността на средния клас АМД ще скочи над високия клас интелски а ще гори само 1/10 от техния ток ;)))

  3. (c:

    Още един се е изказал сериозно неподготвен 😀

    Apple се дърпат от ARM, за разлика от някои други производители?! Затова си проектират сами процесорите и с 2-ядрен A9 тотално мачкат конкуренцията? Дори на измислените синтетични тестове Qualcomm и компания губят въпреки наличните 2 до 4 пъти повече ядра работещи на 25% до 40% по-високи честоти? А, и всяка година ги хващат, че лъжат на тестове. Вместо Дори няма да коментирам в реални условия колко очевидна е разликата в полза на iPhone и iPad.

    Всъщност, Apple имат повече опит с различни процесорни архитектури от всички останали компании в бранша. Минали са през PowerPC (32-bit/64-bit), x86/64, ARM, ARM64. И, всъщност, оптимизират софтуера си значително по-добре от всички останали.

    Няма да се повтарям защо смятам, че Apple биха имали полза да минат на AMD процесори, вече писах по-долу.

    AMD в последната година постигнаха забележителен напредък с енергоефективността. Пуснаха GPU, което при 100W достига производителността на миналогодишния предшественик, който е на 230W.

    Както Шумналия спомена, HSA и HBM са технологии с голям потенциал. Apple не са просто консуматор на технологии, със сигурност ще допринесат за развитието на AMD процесорите.

    Добре документиран в медиите факт е, че дори Intel от време на време правят процесори по изиквания на Apple – нещо, което не правят за нито една друга компания.

    С други думи, Apple не само знаят как да оптимизират софтуера си по-добре от останалите, но и знаят как могат да подобрят хардуера.

    Друга силна черта на Apple е, че винаги имат дългосрочни планове и цели. И знаят как да си изградят стратегията.

    Intel в момента са абсолютен хегемон при x86/64 – сървъри, PC. И имат интерес Wintel бизнеса да просперира, което е в разрез с целите на Apple. Затова не е чудно, че Apple се съюзяват с AMD. Ако успехът с Athlon от преди години се повтори, това ще отслаби значително позицията на Intel, които и без това скоро ще бъдат атакувани* в сървърния клас от Qualcomm, Mediatek и компания с ARM-базирани сървъри.

    * Intel Xeon са ненадминати като GFLOPS/s, но 90% от съвременните cloud приложения нямат нужда от такава изчислителна мощ. Те са ограничени от зареждането и трансфера на данни, т.е. GB/s. Т.е. ARM процесорите вече са достатъчно мощни, за да покрият тези елементарни нужди. Останалото е SSD/HDD, мрежово оборудване и RAM.

  4. Anonymous

    Както винаги досега, единственото предимство на АМД е било цената. Епъл ще получат точно това предимство. За сметка на това, потребителите едва ли ще го получат. Няма по – ефективни процесори от тези на интел като съотношение цена/мощност или производителност/мощност. Няма и по икономични. Хубавото е, че АМД ще може да се възползва от маркетинговия отдел на Епъл. И ще отложат затварянето с още някое десетилетие. Добре е да има конкуренция. От своя страна Епъл се дърпат от АРМ архитектурата, понеже и на децата стана ясно, че собствените им разработчици не могат да я използват достатъчно ефективно, за разлика от други производители.

  5. Шумналия

    АМД с модулната си (Булдозер) архитектура много загуби при APU-тата, защото се получаваше перфектна графика, но комбинирана със слаби процесорни ядра.
    С новото ядро Zen, което трябва да е на пазара след около година (обещаващо 40% повече инструкции за такт спрямо Excavator) се очертава този недостатък да изчезне, т.е. да имаме почти перфектни процесорни ядра тясно интегрирани с видео ядрата чрез HSA в мощен изчислителен модул с общо адресно пространство.
    Предполагам Епъл ще искат повечко ядра и към това бижу да се добави и HBM 2.0 памет. Със сигурност АМД няма как сами да изкарат подобен процесор на пазара, защото би бил скъпичък и няма да има голям пазар за него. Решението е Епъл да поръча голяма партида и така явно ще стане. При всички положения новото ядро Zen явно вече носи плодове на АМД, макар и все още на хартия.

  6. :-)

    Да добавя и още нещо. Интелските процесори имат производителност но и харчат много ток. Епъл отдавна си мечтаят за преносим компютър който не се налага да се зарежда всеки ден. Та може да се окаже, че преминавайки към АМД, ще са на една крачка от това да го изпълнят.

  7. (c:

    123, явно си от големите разбирачи.

    А, защо Dell, Lenovo, Asus, Toshiba и прочее не си поръчат едни процесори специално проектирани за тях? Май защото нямат инженери, които да знаят какво точно им трябва?

    Apple не “били го направили”? А, Dell, Lenovo и останалите какво “били направили”?

    Съдържанието на самата статията ще коментирам така:

    През 2007г Apple пуснаха библиотеката libdispatch, която през 2009г стана официална част от Mac OS под името Grand Central Dispatch (GCD). Тази библиотека предоставя модел за паралелно и асинхронно програмиране, който е значително различен от съществуващите до този момент.

    Библиотеката позволява ефективно писане на асинхронен/паралелен код без синхронизационни примитиви, като същевременно позволява изчислителните ядра да бъдат наситени със задачи/tasks.

    MS с около 4-5 години закъснение копираха идеята и направиха TPL (Task Parallel Library) за .NET, след което направиха и native библиотека за Windows 10.

    Класическият модел с нишки (threads) прави разработката непропорционално по-сложна.

    Intel са лидер в проектирането на ядра с огромна изчислителна мощ. Но, AMD от много години работят над архитектури, които комбинират изчислителната мощ на единично CPU ядро с характерния за GPU-тата масивен паралелизъм, затова купиха ATI преди години. В тази насока имат доста иновации. Не случайно Apple преди няколко години им свиха екипа, който беше разработил HSA.

  8. :-)

    Ми а дано, видяхме че когато Епъл си проектират чипа стават чудеса. Не случайно двуядреният 6s бие разни 8 ядрени процесори като производителност.

  9. 123

    И пак кажете, че аплето били го направили.

Коментар