Nintendo пуска комплект за разработчици на NX през 2016

Nintendo NX ще включва както конзола, така и поне един мобилен елемент, който се използва отделно

Предполага се, че платформата Nintendo NX ще включва както конзола, така и поне един мобилен елемент, който се използва отделно

Nintendo ще представи своя комплект с инструменти за разработчици към новата си NX платформа за видео игри още следващата година, ако се доверим на близки до компанията източници.

Комплектът е предназначен за т.нар. „third-party” софтуерни разработчици. С него те ще могат да изменят вече съществуващи игри, така че да пасват на платформата, или дори да създават напълно нови. Производителите на конзоли за видео игри като Nintendo обичат винаги да разполагат с готови популярни игри, преди да започнат с продажбите на дадено устройство.

Към момента едни от най-купуваните продукти на компанията са конзолата Wii U и преносимата система за видео игри 3DS. И двете са на пазара едва от няколко години, а успехът им е огромен. Това навежда анализаторите към заключението, че Nintendo ще успее също толкова бързо да наложи и NX сред своите потребители.

„Ако съдим по успеха на 3DS и Wii U, все повече вярваме, че Nintendo ще пусне NX през 2016 г.”, сподели Дейвид Гибсън – анализатор от Macquarie Capital Securities. А говорител на Nintendo само загатна, че компанията ще разкрие повече подробности за NX следващата година.

През юли от Square Enix Co. обясниха, че възнамеряват да направят най-новата версия на блокбастър ролевата си игра Dragon Quest за NX. Тази версия – Dragon Quest XI, е планирана също така и за 3DS, и за PlayStation 4 на Sony.

Все още не е ясно какъв точно ще бъде хардуерът на NX. Запознати твърдят, че NX ще включва както конзола, така и поне един мобилен елемент, който да може да се свърза със стационарното устройство, но и да бъде изнасян навън, за да се използва отделно.

Nintendo възнамерява да използва водещи на пазара чипове за NX устройствата, за да не се повторят критиките, които компанията получи за ниските възможности на Wii U спрямо конкуренцията.

Бившият президент на Nintendo – Сатору Иуата, сподели още през март, че NX „е платформа, предназначена за видео игри”. За нещастие, през юли Иуата почина, а през септември постът му беше наследен от бившия банкер и тогавашен доверен Nintendo служител на Сатору – Татсуми Кимишима.

Сега всички очакват Кимишима да продължи стратегията на своя предшественик – любимец на милиони фенове на видео игрите. В последните си месеци Иуата успя да изложи плановете си за включване на Nintendo герои в игри за мобилни устройства в партньорство с DeNA и да сключи сделка с Universal Parks & Resorts – част от Comcast.

Ветеранът в индустрията за видео игри Хироказу Хамамура – директор в Kadokawa Dwango, заяви: „Nintendo вече далеч не е просто обикновена компания за видео игри!”.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментар