Отпада облагането на операциите с биткойн в ЕС

Транзакциите с биткойн ще станат необлагаеми във всички страни от ЕС

Транзакциите с биткойн ще станат необлагаеми във всички страни от ЕС

Европейският съд, най-висшата инстанция на ЕС, взе изключително важно решение за бъдещето на криптовалутата биткойн. Всяка транзакция с участието на биткойн (Bitcon) ще бъде освободена от данъци.

Решението на съда внася оптимизъм сред обикновените потребители, компаниите, работещи с виртуална валута, и инвеститорите, които влагат сериозни средства в проекти, свързани с биткойн и други криптовалути.

Транзакциите с биткойн ще се разглеждат от данъчните власти на страните от ЕС както всички други сделки с валути, в съответствие с нормите, приети за валути, банкноти и монети, използвани като платежни средства.

Досега европейските страни нямаха единен подход към облагането на сделките с биткойн. Великобритания още през март обяви, че няма да облага с данък сделките с криптовалутата, а примерът й  бе последван то Белгия, Швейцария и Испания.

В същото време Естония реши да взима 20% данък от доставчиците на услуги за търговия с цифови валути на специализираните борси и 10% от печалбата им. Полша пък прибира 23% от приходите от майнинг (добиване на биткойн), но сделките с виртуалната валута остават извън регулациите на данъчните служби. Литва също облага с 5% данък приходите от биткойн на частни лица.

Коментари по темата: „Отпада облагането на операциите с биткойн в ЕС”

добавете коментар...

  1. Комбайнер

    Очаквайте скоро и данък за всеки процесорен цикъл.

Коментар