Бил Гейтс отстъпи първото място при най-богатите

bill-gates-top

Въпреки поскъпването на Microsoft в петък, Бил Гейтс отстъпи първото място в класацията на най-богатите хора в света

Основателят на Microsoft Бил Гейтс отстъпи позицията си на най-богат човек на планетата на испанския предприемач Амансио Ортега, според онлайн класацията на Forbes, която се обновява в режим на реално време на базата на промяната в курсовете на акциите.

Новият номер едно, Амансио Ортега, създаде мрежата от магазини за дрехи Zara, която прерасна в корпорация Inditex. Нейни са световноизвестни брандове като Zara, Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti и др.

Испанският предприемач Амансио Ортега стана най-богатият човек в света, измествайки Бил Гейтс

Испанският предприемач Амансио Ортега стана най-богатият човек в света, измествайки Бил Гейтс

В края на борсовата търговия в петък, 23 октомври, състоянието на Амансио Ортега достигна $79,7 млрд., като се увеличи с $3,9 млрд. за едно денонощие, благодарение на ръста в пазарната капитализация на Inditex.

Богатството на Бил Гейтс пък нарасна в петък с $572 млн. до $78,1 млрд. В този ден акциите на Microsoft поскъпнаха с над 10% след обявяване на резултатите за последното тримесечие, които се оказаха над прогнозите на Уолстрийт.

В Топ 3 на най-богатите хора в света попада и инвеститорът Уорън Бъфет със състояние в размер на $64,4 млрд. В годишния рейтинг, публикуван през март, Бил Гейтс бе първи ($79,2 млрд.), а Амансио Ортега – четвърти ($64,5 млрд), като между тях се намираха Карлос Слим ($77,1 млрд.) и Уорън Баффет ($72,7 млрд.).

Коментар