HP се отказва от публичния облак

HP предпочита по-печеливщия модел на частните облаци, вместо публичния облак

HP предпочита по-печеливщия модел на частните облаци, вместо публичния облак

Hewlett-Packard взе решение да прекрати работата по своя публичен облак, който се предлага като част от хибридната клауд платформа Helion.

Спирането на публичната част от проекта Helion ще стане на 31 януари 2016 г., съобщи в блога си вицепрезидентът на HP Cloud – Бил Хилф.

В бъдеще HP ще се фокусира върху частните облачни решения, отстъпвайки територия в публичните облаци на услуги като Amazon Web Services и Microsoft Azure. Очаква се клауд бизнесът на HP да стане част от новата компания Hewlett-Packard Enterprise – една от двете компании, на които ще се раздели HP на 1 ноември т.г.

Публичните облаци обслужват по правило малките и средни компании, докато частните облаци са предпочитани от големите бизнеси, което обосновава и решението на HP да предпочете по-печелившия клауд модел.

В същото време конкурентни компании като IBM и Oracle разширяват бизнеса си с публични клауд услуги. Подходът на HP, от друга страна, наподобява този на Dell – компанията ще разчита на партньорства в публичните облаци.

По думите на Бил Хилф, компанията вече поддържа публичния облак Amazon Web Services в рамките на своята хибридна клауд стратегия HP Helion Eucalyptus и в момента работи заедно с Microsoft по поддръжката на Office 365 и Azure.

Коментари по темата: „HP се отказва от публичния облак”

добавете коментар...

  1. iansjknw33wejk2nwoms

    Само едно уточнение – новата компания *не* се казва “HP Enterprise”, както е написано по-горе. HP се разделя на 2 отделни компании и новите фирми с начална публична дата 02 Ноемврки се казват съответно Hewlett Packard Enterprise и HP Inc.

    HP Inc. ще се занимава основно с малки клиенти, лаптопи, компютри, таблети, принтери и услугите в тази област.
    Hewlett Packard Enterprise ще се занимава с големи клиенти, корпорации, IT услуги, финансови услуги, сървъри, клауд и неща около enterprise.

    И двете са част от Fortune 50.

Коментар